Čokoládový dort z červené řepy
Pokud milujete čokoládové hutnější dorty typu „sacher“, pak je dnešní recept přesně pro vás. Dort zjemníte šlehačkou nebo krémem z mascarpone. Červená řepa v dezertech-pro někoho známá věc, pro někoho novinka. Tak i tak jde o bezkonkurenční surovinu, která si nic nezadá s dalšími zeleninovými pochutinami na sladko. Díky červené řepě je tento dort nádherně vlhký, díky kakau pak hříšně dobrý. Zkuste ho také!
- 300g červené řepy (=4 středně velké červené řepy)
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa
- 3 vejce
- ½ hrnku oleje (slunečnicového nebo řepkového)
- ½ hrnku mléka
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
- tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání
Postup:
Řepu omyjte, oloupejte a uvařte do měkka (to bude trvat asi 30 min-podle velikosti řepy). Nic nezkazíte, pokud koupíte řepu již předvařenou. Ušetříte si s tím spoustu času a předvařená řepa vakuově balená je opravdu výborná.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu. Rozmixujte uvařenou a vychladlou řepu. Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce, mléko, olej a řepu. Všechny suroviny vyšlehejte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka.
Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud špejle není po zanoření do středu dortu čistá.
Vychladlý dort nazdobte šlehačkou nebo krémem. Výborný je ale jen pocukrovaný.
Jednoduchý krém z mascarpone-budete potřebovat
- 500 g mascarpone (2 vaničky)
- 1 máslo (250g)
- 60-100 g cukru moučka
Postup: Povolené máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte mascarpone, vyšlehejte, ochutnejte a v případě potřeby doslaďte.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.