Bramboráky, vynikající česká klasika: Už jste zkusili ty se sýrem či medem?
Bramboráky, ty skvělé placičky z hrubě nastrouhaných brambor, jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Jejich křupavá vnější vrstva a jemně pikantní chuť učinily z bramboráků oblíbenou pochoutku nejen mezi Čechy, ale i mezi návštěvníky naší země. Zkuste však udělat malý zvrat na tradiční recept a vyzkoušejte bramboráky se sýrem či medem. Zde jsou recepty na tyto zajímavé varianty této české lahůdky.
Klasické bramboráky – Základní recept
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl, pepř, majoránka
- Olej na smažení
Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Brambory a cibuli smíchejte v míse, přidejte vajíčka a promíchejte. Přidejte hladkou mouku, sůl, pepř a majoránku dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.
Bramboráky se sýrem
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam, hermelín)
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl, pepř, petrželka
- Olej na smažení
Postup: Postupujte podle základního receptu na bramboráky, ale přidejte i nastrouhaný tvrdý sýr do směsi. Přidejte nasekanou petrželku pro vylepšení chuti a vůně. Smažte podle základního receptu.
Bramboráky s medem
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl, pepř
- Olej na smažení
- Med na podávání
Postup: Postupujte podle základního receptu na bramboráky, ale vynechejte majoránku. Po upečení bramboráků je podávejte s medem. Med krásně kontrastuje s pikantní chutí bramboráků.
Bramboráky s kyselým zelím a slaninou
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 200 g kyselého zelí
- 100 g slaniny (osušené a na kostičky)
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl, pepř
- Olej na smažení
Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Smíchejte nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, kyselé zelí a kostičky slaniny. Přidejte vajíčka, hladkou mouku, sůl a pepř dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.
Sladké bramboráky s jablky a skořicí
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 2 jablka (oloupaná a nastrouhaná)
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- Olej na smažení
- Cukr na posypání
Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte nastrouhané brambory, nastrouhaná jablka, vajíčka, hladkou mouku, cukr a skořici. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova. Posypte cukrem a podávejte. Můžete k nim podávat třeba vanilkový pudink nebo zmrzlinu.
Bramboráky s kari a špenátem
Suroviny:
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 200 g čerstvého špenátu (nastrouhaného)
- 2 vajíčka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kari koření
- Sůl, pepř
- Olej na smažení
Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Smíchejte nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, nastrouhaný špenát. Přidejte vajíčka, hladkou mouku, kari koření, sůl a pepř dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.
Bramboráky jsou nejen chutnou klasikou české kuchyně, ale také skvělou možností kreativity. Experimentujte s různými přísadami a vytvořte si svou vlastní oblíbenou variantu. Ať už si je dopřejete se sýrem, medem nebo tradičně, bramboráky vždy potěší chuťové buňky a přinesou kousek české tradice do vašeho jídelníčku.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.