Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Bramboráky, vynikající česká klasika: Už jste zkusili ty se sýrem či medem?

Zář 2315 Autor: Claudie Kornelová

Bramboráky, ty skvělé placičky z hrubě nastrouhaných brambor, jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Jejich křupavá vnější vrstva a jemně pikantní chuť učinily z bramboráků oblíbenou pochoutku nejen mezi Čechy, ale i mezi návštěvníky naší země. Zkuste však udělat malý zvrat na tradiční recept a vyzkoušejte bramboráky se sýrem či medem. Zde jsou recepty na tyto zajímavé varianty této české lahůdky.

bramborák

Bramboráky – kdo by nemiloval tuto českou klasiku? Zdroj foto: Pixabay.com – Holger Langmaier

Klasické bramboráky – Základní recept

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Olej na smažení

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Brambory a cibuli smíchejte v míse, přidejte vajíčka a promíchejte. Přidejte hladkou mouku, sůl, pepř a majoránku dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.

bramborák

Základní recept na bramboráky zvládne opravdu každý. Zdroj foto: Pixabay.com – Taken

Bramboráky se sýrem

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 100 g tvrdého sýra (např. eidam, hermelín)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř, petrželka
  • Olej na smažení

Postup: Postupujte podle základního receptu na bramboráky, ale přidejte i nastrouhaný tvrdý sýr do směsi. Přidejte nasekanou petrželku pro vylepšení chuti a vůně. Smažte podle základního receptu.

Bramboráky s medem

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení
  • Med na podávání

Postup: Postupujte podle základního receptu na bramboráky, ale vynechejte majoránku. Po upečení bramboráků je podávejte s medem. Med krásně kontrastuje s pikantní chutí bramboráků.

bramborák

Bramboráky nezapomeňte nakonec polít medem. Zdroj foto: Pixabay.com – Sharon Ang

Bramboráky s kyselým zelím a slaninou

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 200 g kyselého zelí
  • 100 g slaniny (osušené a na kostičky)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Smíchejte nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, kyselé zelí a kostičky slaniny. Přidejte vajíčka, hladkou mouku, sůl a pepř dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.

Sladké bramboráky s jablky a skořicí

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 2 jablka (oloupaná a nastrouhaná)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • Olej na smažení
  • Cukr na posypání

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte nastrouhané brambory, nastrouhaná jablka, vajíčka, hladkou mouku, cukr a skořici. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova. Posypte cukrem a podávejte. Můžete k nim podávat třeba vanilkový pudink nebo zmrzlinu.

bramborák

Už jste zkoušeli ty s jablky a skořicí? Zdroj foto: Pixabay.com – webandi

Bramboráky s kari a špenátem

Suroviny:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvého špenátu (nastrouhaného)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kari koření
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte jemně nadrobno. Smíchejte nastrouhané brambory, nasekanou cibuli, nastrouhaný špenát. Přidejte vajíčka, hladkou mouku, kari koření, sůl a pepř dle chuti. Směs by měla být hutnější. Rozpalte olej na pánvi. Placičky tvarujte lžící a smažte z obou stran do zlatova.

Bramboráky jsou nejen chutnou klasikou české kuchyně, ale také skvělou možností kreativity. Experimentujte s různými přísadami a vytvořte si svou vlastní oblíbenou variantu. Ať už si je dopřejete se sýrem, medem nebo tradičně, bramboráky vždy potěší chuťové buňky a přinesou kousek české tradice do vašeho jídelníčku.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist