Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Bezlepkové vaření může být překvapivě lahodné

Bře 1515 Autor: Redakce

V poslední době se roztrhl pytel s různými styly vaření a kupodivu ten bezlepkový je mimořádně zajímavý.  Když totiž pojmeme bezlepkovou dietu nikoliv jako „dietu náhražek“, ale naopak jako plnohodnotné jídlo tvoření z přirozeně bezlepkových potravin – najednou se před námi rozevře neuvěřitelně pestrá paleta velmi chutných jídel, které by se člověk nebál označit za naprosto luxusní. A možná vás i překvapí, že některá z nich jsou i běžnou součástí jídelníčku vybraných restaurací.

Ale kdo by je hledal v „dietě“, že? Navíc v dietě, která má pověst velmi drsné a omezující. Bezlepkové.

Ale když najdeme tu správnou cestu, můžeme se kvalitně a dobře najít i v restauracích. Je jen třeba pečlivě vybírat.

Třeba v restauracích:

jidlo japonskeČínských a japonských: tady pozor, většina sojových omáček obsahuje lepek a tak se při objednávce budete muset omezit na pokrmy typu čistá dušená zelenina nebo rýže, případně smažená rýže bez sojové omáčky. Určitě je ale i riziko, že jsou jídla připravovaná společně nebo na vícekrát používané pánvi a mohou obsahovat stopová množství lepku.

Rychlých občerstveních: grilované maso, kuřata… bez housek. Ale i tady je třeba počítat s malým rizikem, že do marinád byla použita sojová omáčka…

Italských restauracích a pizzeriích: I tady se musíme obsluhy ptát, jestli nejsou i zdánlivě bezpečná jídla kontaminovaná lepkem. A vybíráme saláty, grilovanou zeleninu, maso, bezpečný je i salát caprese, rizota nebo polentová jídla.

Mexických restauracích: kukuřičné tortilly, maso, saláty, salsa, smažené fazole, zeleninová jídla. Zdá se, že tyto restaurace jsou asi nejméně nebezpečné.

Přesto je to vždy trochu risk díky možné kontaminaci, o které nemusí mít tušení ani obsluha.  Domácí vaření zůstává tím nejspolehlivějším zdrojem bezpečného jídla.

Na bezlepkovém vaření může zaujmout několik báječných aspektů, které lze aplikovat i do jídelníčku těch, kdož celiakií netrpí.

Využití zapékacích misek, zeleniny a vajec

vejce zloutekMnoho nových a nově vypadajících jídel vykouzlíte, když si pořídíte malé mističky na zapékání. Menší, větší… na jednu porci nebo na dvě. A teď si začnete hrát se zeleninou, slaninou a vajíčky.  Dole v mističkách může ležet podušená rajčata a paprika, mistička bude vyložená proužky slaniny a navrch se nakonec dá krásně posazené vajíčko. Šup s tím do trouby do vodní lázně a vznikne luxusní varianta leča.

Nakonec zeleninu i slaninu můžeme vynechat a vajíčko jen vyklepnout do máslem vymazaných mističek, pokapat smetanou a nechat ve vodní lázni srazit na jemnou horkou směs.

Ovesné vločky nejsou zapovězeny

Ani ovesné vločky nejsou zapovězeny, jen musíme kupovat ty, které jsou stoprocentně bezlepkové. Normální vločky mají riziko, že budou kontaminovány pšeničnými nebo lepkovými produkty. Oves pro celiaky se vyrábí v přísných podmínkách – takže se dobře dívejte při koupi. A s ním potom můžeme jakkoliv čarovat – od ovesných kaší až po ovesné sušenky.

Rýžové koláčky obalené v drcených chipsech

ryze na sushiVlastně to nemusí být jen rýžové koláčky, tedy ochucená směs vařené rýže obalená v drti z bramborových chipsů… ale takhle můžeme dodatečně obalit i předsmažené neobalené masové karbanátky nebo zeleninové řízečky. Vtip je v rafinované přípravě poté:  Každý řízeček potom obalíme v rozšlehaném bílku a poté obalíme v rozdrcených chipsech. Položíme na pečící plech a necháme v troubě asi 10 minut z každé strany lehce zezlátnout.

Efektní a krásné! – Zabaglione

Vrcholem je ovšem sladké tvoření.  Taková pěna zabaglione, to rozhodně stojí za pokus. Jde o našlehané žloutky nad párou, do kterých přidáte bílé víno.  Do oslazené směsi potom přidáte našlehanou šlehačku a bohatou pěnou zdobíte ovoce. Je to lahůdka, jednoduchá a přitom tak vznešená!

Vtip je v dokonalých ingrediencích

Nakonec bezlepkové vaření nemusí být nudné, stačí využívat maso, vejce, zeleninu ve všech možných podobách a naučit se připravovat pikantní omáčky, salsy, humus, pomazánky, které lze dávat i na zeleninu a ovoce…. Různé sladké krémy a sladké úpravy kaší a polenty…Nebát se nejrůznějších druhů sýrů či mořských plodů. Experimentovat.

Článek byl inspirován kuchařkou Olivie Dupin: Bez lepku a chutně (Synergie Publishing SE, 2014)

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist