Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Zelené fazolkové lusky – čerstvé, zdravé a chutné

Srp 1411 Autor: Redakce

zelene fazoleNic se nevyrovná zdravé sezónní zelenině, kterou si můžeme sami velmi jednoduše vypěstovat na naší zahrádce, nebo zakoupit na letním trhu se zeleninou přímo od farmářů. Právě do této skupiny patří zelené fazolové lusky, ze kterých se ve vaší kuchyni může stát hotová delikatesa.

Tyto zelené fazolky najdeme na rostlinách keříčkových fazolí. Primárně se pěstují právě pro celé lusky spíše než pro semena, která se nachází uvnitř. Těmto fazolkám se často přezdívá i fazole zakrslé či francouzské. Díky tomu, že neobsahují tuhá vlákna, která nám při konzumaci bývají nepříjemná, se hodí jako příloha či součást pokrmů.

Keříčkové fazole nepotřebují, oproti klasickým tyčkovým fazolím, žádnou oporu. Pěstovat se však dají třeba i v květináči umístěném na balkóně. Jedná se o zeleninu s výbornou chutí, která se výborně hodí i do dietního jídelníčku. Co se týče energetické hodnoty, ve 100g fazole průměrně obsahují pouhých 25kcal a 110kJ. Kromě nízké energetické hodnoty jsou fazolky bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Z řad vitamínů v nich najdeme bohatě obsaženou skupinu B, vitamín K a provitamin A. Díky vysokému obsahu glukokininu je zelenina vhodná i pro diabetiky – glukokinin totiž výrazně snižuje obsah glukózy v krvi. V první řadě si povíme něco o správném pěstování a sklizni. V další části článku najdete pár tipů, jak fazolky v kuchyni maximálně zužitkovat.

Fazolky se dají pěstovat dvěma způsoby

fazole pestovaniBuď tak, že je zasejete již počátkem měsíce května, přičemž je po dobu cca jednoho měsíce budete pěstovat pouze za oknem, nebo ve skleníku. Na konci měsíce je pak přemístíte na určené místo do záhonku. Jestliže se vám nechce rostliny přesazovat, je zde samozřejmě i možnost zasetí přímo do záhonku. S tím je však vhodné začít až v půli května, kdy je riziko přízemních mrazíků minimální. V případě, že chcete fazolky sklízet po celé léto, můžete je vysazovat opakovaně zhruba do začátku července.

Nejdříve je potřeba dobře prostupnou půdu dostatečně zkypřit a případně přidat i kompostovou zeminu. Půda by měla být bohatá na živiny, i přesto, že keříčkové fazole jsou na živiny méně náročné, než ty popínavé. Ideální je volit prosluněné místo – sluníčko dodá rostlinám sílu a o to více pak kvetou.

Semínka se vysévají buďto do hnízdeček, vzájemně vzdálených tak 50 cm, kam vždy umísíme kolem 5 semen. Nebo vždy po dvou s rozmezím 10 cm, do řádků od sebe vzdálených 50 cm. V tomto případě poté co fazolky povyrostou, tu slabší rostlinku opatrně odstraníme. Tím že vysejeme víc semínek, předcházíme případným ztrátám.

zelene fazole pestovaniRostliny nezapomínáme pravidelně zalévat. Větší zálivka jednou týdně je pro ně lepší, než malá troška každý den. Přilehlou půdu je dobré občas nakypřit a třeba i přidat mulčovací kůru. Celou úrodu by vám mohli snadno překazit škůdci – hlavně slimáci. Proto je dobré vždy ráno, nebo večer před setměním rostliny obejít a posbírat či posolit alespoň některé. Proti slimákům skvěle funguje i pivo. Rozmístěte kolem rostlin mističky s pivem a uvidíte, kolik se jich do rána chytne.

Fazolky sklízíme v momentě, kdy dorostou délky asi 10 cm. V té chvíli jsou nejlahodnější a nejzdravější. Fazolky stačí jemně utrhnout, dejte si při sklizni pozor, abyste omylem nevytrhli celou rostlinu. Pravidelná sklizeň podnítí růst nových a čerstvých plodů.

Fazolky se dají připravit na mnoho způsobů

fazolky v kuchyniTím nejjednodušším je zpracovat fazolky jako přílohu například k masu. Lusky s okrájenými špičkami, vložíme do vařící vody, kde je necháme asi 5 minut povařit. Na pánvi zesklovatíme cibulku, popřípadě i slaninu, přidáme fazolky, dochutíme solí, pepřem a vynikající příloha je na světě.

Velmi jednoduché jsou i fazolkové saláty

fazole restovaneOpět lusky podusíme pár minut ve vodě, necháme okapat a vystydnout. Jednou variantou je připravit zálivku z hořčice, zakysané smetany, přidat pár kuliček kapary a syrovou, na jemno pokrájenou, červenou cibulku. Pak už zbývá jen fazolky promíchat se zálivkou a máme hotovo. Další možností je sladkokyselý salát. Tentokrát vaříme fazolky ve vodě s octem, pokrájené lusky zalijeme olejem smíseným s koprem, posypeme pokrájenou cibulí a necháme uležet.

Fazolky můžeme i libovolně zapékat. Velmi oblíbenou verzí je zapečení se sýrem. Pokrájené fazolky vložíme do zapékací misky, kterou předem vymažeme máslem. Fazolky ochutíme, přidáme trošku másla a bohatě posypeme sýrem. Zapékáme v troubě vyhřáté na cca 180°C po dobu asi 30 minut.

Z fazolových lusků lze uvařit i chutnou polévku. Předem si v pánvi na cibulce osmahneme mleté maso, které následně zalijeme vodou a pod pokličkou uvaříme. Ve vedlejším hrnci mouku prvně na sucho upražíme, poté jí zalijeme vodou a přivedeme k varu. Následně přihodíme maso a fazolky. Celou směs povaříme, dochutíme a můžeme podávat.

Pokrmy z fazolek jsou zdravé a výborné. Recepty můžete každý den obohatit o něco nového, a tak se vám nikdy nepřejí!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist