Zdravě vařit, zdravě jíst
Máte-li dostatek času, není nic jednoduššího, než si uvařit. Nejen že víte, co jíte, ale navíc se úžasně zabavíte a vaše rodina bude jistě nadšena. Ne vždy ale máme fantazii na zdravé jídlo, které osloví i muže, puberťáky nebo malé děti. Právě proto se v dnešním článku zaměříme na zdravé vaření. To samozřejmě začíná výběrem surovin. Vždy se zaměřte na sezónní potraviny a nebojte se experimentovat. Už dávno nesklízíme cukety obřích rozměrů a téměř zelená rajčata. Nejlepší zeleninu seženete na farmářských trzích a bezesporu také na vlastní zahrádce. Tam by neměla chybět naťová petržel, cibule a česnek.
Z těchto surovin a dobrého olivového oleje totiž uděláte luxusní základ snad všech pokrmů. Naučte se pěstovat nebo alespoň nakupovat také rajčata. Zkušení zahrádkáři vám řeknou, že rajčata jsou v podstatě plevel a dají se pěstovat téměř kdekoliv. Rajčata ale nenakupujte očima, očichejte je. Nepravidelné tvary nevadí ničemu. Klidně sáhněte po velkých kusech na omáčku, dobře se loupají. Cherry rajčata jsou zase velmi sladká.
Základem kuchyně jsou ale brambory
Nové brambory neloupejte, jen je dobře omyjte, nakrájejte na osminky a upečte s rozpůleným česnekem, solí a trochou olivového oleje. Uvidíte, že si tuto jednoduchou dobrotu zamilujete. A pak že musíte mít na vaření spoustu času. Tento recept můžete ozvláštnit vypocenými kolečky cukety nebo krevetami. Vše upečte najednou.
Moderní kuchyně je nejen rychlá a chutná, ale také by měla být výživově vyvážená. Celozrnný chléb na snídani a lehká večeře. Mnoho rad a typů najdete také v jedinečné kuchařce Zdravě vařit, zdravě jíst, ve které prozrazují špičkoví šéfkuchaři (Pabst Johann, Jeitler Gerald, Kieferová Ingrid, Rathmannerová Theres, Kunze Michael) své nejlepší recepty, které vybrali s výživovými specialisty a upravili podle požadavků moderní dietologie. V současné době je totiž více než jasné, že se zdravým životním stylem jdeme preventivně proti často závažným zdravotním problémům.
Soutěž o 3x knihu Zdravě vařit, zdravě jíst
V knize najdete zajímavé zdravé recepty, které Vás nadchnou svou jednoduchostí a sofistikovaností. Předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty ve více než 300 zdravých receptech. V nich najdete nejen soupis použitých surovin a přesný postup, ale také důležité údaje pro ty, co pečují o své zdraví: počet kalorií, obsah cholesterolu, sacharidů, bílkovin a tuků.
Stačí odpovědět na jednoduchou otázku a mít trochu štěstí a kniha je vaše!
Soutěžní otázka: Kolik stran má kniha Zdravě vařit, zdravě jíst? Správné odpovědi zasílejte na soutěžní mail: soutez@prima-receptar.cz, nejpozději do neděle 21. 7. 2013
Komentáře k článku
Kamca 1.4.2014 (14:23)
Ahoj, já se tak naučila jíst díky stránce http://www.xjidelnicek.cz