Zdravá bezlepková buchta s ovocem
Sladkostí máme kolem sebe opravdu velmi mnoho. Na sladkou chuť jsme zvyklí. Ovšem sladit těsto se dá i ovocem nebo třeba xylitolem, který má tu výhodu, že nemá nahořklou chuť a pokud ho použijete správné množství, ani nepoznáte, že ho těsto obsahuje místo klasického bílého řepného, nebo tmavého třtinového cukru. Pokud navíc místo vajec použijete 2 banány, bude buchta vhodná i pro vegany, kteří by s díky tuto dobrůtku odmítli právě kvůli obsahu vajec v těstě. V tom případě ať vás ale ani nenapadne těsto osladit medem. Ten totiž vegani také nejedí.
Na malý pekáček (asi 20×20 cm budete potřebovat):
- 1 hrnek (200 ml) rýžové mouky
- 1 hrnek čirokové mouky
- ¾ hrnku rostlinného mléka
- ¼ hrnku oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky sladidla (nebo 2 lžíce čekankového sirupu)
- 1 prášek do perníku
Dále budete potřebovat:
- ovoce dle libosti, my jsme použili hrušku a rebarboru
Postup:
Hrušku nakrájejte na tenké plátky, rebarboru na menší kousky a odložte stranou. Ze všech zbylých surovin dobře vymíchejte těsto, které by mělo mít konzistenci takovou, aby se dalo nalít na pečícím papírem vyložený malý pekáček. Na těsto navršte ovoce a malinko zamáčkněte, aby se při pečení nepřipalovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Buchta je krásně vláčná a opravdu lahodná. My ji řadíme do kategorie zdravého mlsání. Díky své konzistenci se hodí i na cesty. Stačí ji nakrájet na kostky a nabalit s sebou do krabičky na nějaký výlet nebo třeba jako svačinu ke kávě do práce.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.