Šlehačkový dort Harlekýn
Existuje snad někdo, kdo by neměl rád čokoládu a šlehačku? Já teda žádného takového člověka rozhodně neznám. Tento úžasný čokoládový dort je sice náročnější na váš čas, protože den dopředu si musíte připravit základ na pařížskou šlehačku a pokud možno i upéct korpu. Ovšem ale výsledek? Ten za ten vynaložený čas opravdu stojí. Pojďme se tedy podívat, co na tento úžasný a chutný dort budeme potřebovat.
Na korpus ve formě o průměru cca 23 cm si připravíme:
6 vajec
2 lžíce horké vody
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce oleje
3 lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
6 lžic polohrubé mouky
Na pařížskou šlehačku si připravte:
350 ml smetany
30 g cukru
35 g kakaa nebo 50 g vysokoprocentní čokolády
Na bílou šlehačku si připravte:
4 dl smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
cukr krystal podle chuti
Postup: První věc, kterou musíme udělat den předem, je příprava na pařížskou šlehačku. Svaříme si 350 ml smetany spolu s 30 g cukru a 35 g kakaa. Po svaření necháme vychladnout a poté vložíme do ledničky.
Druhý den už můžeme začít péct. Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 170 °C. Poté oddělíme žloutky od bílků a společně se žloutky vyšleháme do pěny cukr a vodu. Poté přidáme olej, kakao a vyšlehanou pěnu z bílků. Na konec přidáme polohrubou mouku. Toto hotové těsto můžeme nalít do dortové formy. Formu bychom měli vyložit pečícím papírem. Korpus budeme péct asi půl hodiny, poté ho vyndáme z trouby a necháme vychladnout a překrojíme na půl. V některých receptech se korpus nedoporučuje půlit, ale pokud ho přepůlíte a potřete šlehačkou i vevnitř, dort bude zaručeně lepší.
Teď už nám zbývá jen vyšlehat pařížskou i bílou šlehačku. Do pařížské šlehačky by se v žádném případě neměl přidávat ztužovač. Přibližně jednu třetinu šlehačky budeme potřebovat na to, abychom potřeli spodní část korpusu. Na ten poté přiklopíme druhou část a šlehačkou potřeme vrch i boky celého dortu. Vrch dortu poté můžeme dozdobit i bílou šlehačkou. Nyní už je vše hotovo, přejeme dobrou chuť.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.