Salát lze pěstovat od jara až do podzimu
Salát v kuchyni občas potřebuje zkrátka každý a je ideální zeleninou k domácímu pěstování pro své široké využití, rychlý růst a relativně snadnou péči. Přesto je nutné se držet některých zásad, aby nehořkl, netvrdl a rostl přesně podle našich představ.
Výběr odrůdy
Odrůd salátů existuje nepřeberné množství a jejich vhodným výběrem a výsevem ve správný čas si lze zajistit přísun čerstvého salátu na stůl po celou sezónu. Nejčastější volbou jsou hlávkové saláty, které se vyznačují pevnou a dobře uzavřenou hlávkou a jejichž letní odrůdy (například Jupiter) můžeme sít od března až do července. Při brzkém výsevu se první úrody dočkáme již v červnu.
Oblíbené jsou i listové saláty, které netvoří kompaktní hlavičky, například oblíbený Dubagold nebo nafialovělý Roden. Dále můžeme pěstovat ledový nebo římský salát či chuťově zajímavou rukolu.
Podmínky pro výsev a pěstování
Ačkoliv se každá odrůda salátu chová v různých podmínkách trošku jinak, všeobecně lze říct, že salát je vhodné pěstovat ve spíše chladnějším prostředí do 25 °C, jinak má tendenci vybíhat do květu a jeho listy hořknou. V horkém létě volíme odolnější odrůdy, například Lento. Je dobré si salát předpěstovat, sejeme jej mělce do truhlíku a můžeme jej přikrýt fólií, aby rychleji klíčil. Povyrostlé rostlinky pikýrujeme alespoň čtyři centimetry od sebe a na záhon je můžeme přesadit, když už mají 4 – 6 zdravých listů.
Vyplatí se saláty zalévat ráno, aby jejich listy stihly vyschnout. V opačném případě jim hrozí plíseň. Ranní hodiny jsou i vhodnou dobou pro sklizeň, protože právě tehdy jsou salátové listy nejčerstvější.
Sklizeň
Salát dle odrůdy sklízíme po asi 7 – 12 týdnech. Některé, zejména listové, jsou určeny k postupné sklizni, jiné je potřeba sklidit najednou, protože později vybíhají do květu. Není od věci si rozfázovat výsev tak, aby nám během sezóny stále dorůstaly nové čerstvé hlávky.
Salát je oblíbenou stravou nejen pro jejich rozmanité využití, ale i pro výživovou hodnotu – obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, E a B nebo také draslík, zinek a železo. A ideální čas pro výsev salátu ještě ani zdaleka nekončí.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.