Rakytník řešetlákový-co musíte vědět
Vitamíny C, A, D, F, K, B, minerály, pektin, organické oleje a další zdraví prospěšné látky obsahují oranžové plody – peckovičky keře nesoucí jméno rakytník řešetlákový, latinsky Hippophae rhamnoides. Pohledný keř dožívající se až stovky let vám díky svým léčivým plodům také dopomůže k dlouhověkosti.
Zázračné plody
Kromě výše zmíněných látek peckovice obsahují hippophein, což je alkaloid metabolizující v těle na serotonin. Serotonin je látka zajišťující psychickou pohodu a také chrání tělo před nádorovým onemocněním. Tuto látku lze nazvat i jako biogenní stimulátor, chrání a povzbuzuje organismus proti negativním vlivům prostředí a zamezuje propuknutí civilizačních chorob. Skvělý je také při léčbě sliznic jak dýchacího, tak trávicího systému.
Pěstujeme rakytníky
Rakytník na vaší zahradě díky svým úzkým stříbřitě zeleným listům bude plnit i estetickou roli a navíc vám bude plodit krásné, chuťově sice trpké, ale zdravé plody. Je důležité vysazovat rostlinu po více kusech a to z toho důvodu, že se jedná o rostlinu dvoudomou, tedy musíte si pořídit jak samčí, tak samičí rakytník. Nejvhodnější je vysazovat skupinu keřů, kde bude větší počet samičích rostlin.
Rakytníky milují slunná stanoviště, prosperují i na písčitých a kamenitých půdách, avšak nesnesou půdy s kyselým pH. Celkově je ale keř velmi odolný a dobře snáší i zasolené půdy. Díky bohatému kořenovému systému se často vysazují na strmé svahy, kde zpevňují půdu a zamezují tak erozi.
Rakytníky kvetou od března do května a plody dozrávají zpravidla koncem srpna až v říjnu. U plodů je důležité podchytit správnou dobu zralosti, u přezrálých peckovic se totiž snižují obsahy zdraví prospěšných látek.
Po sklizni
Pokud si na svou zahradu vysadíte některou ze šlechtěných odrůd rakytníku řešetlákového, budete moci nakyslé bobulky zobat rovnou z keře. Velmi lahodná je i za studena lisovaná šťáva z plodů. Jen tak do vašeho těla dostanete největší množství vitaminů a dalších látek obsažených v plodech. Skvělý způsob zpracování plodů je také výroba sirupů, marmelád nebo likérů. Nesmíme zapomenout ani sušení plodů a jejich následné užívání v rozemleté formě. Usušené plody v konečném důsledku ani nemusíme mlít, lze je také zalévat horkou vodou a následně popíjet jako čaj. I ve formě tinktury lze do organismu dostat mnoho vitamínů.
Úžasné rakytníkové nápoje
Sirup z rakytníku
Jak na to? 3 litry plodů omyjte a umelte, přidejte 2 l vlažné vody a 2dkg kyseliny citronové, nechte přesně den odpočinout. Pak stačí hmotu přecedit a přidat cukr v poměru 1:1, následně na okraji plotny rozpusťte v homogenní hmotu. Sirup je vhodné naplnit do lahví ještě teplý.
Likér z rakytníku
Jak na to? 1 kg plodů umelte a smíchejte nejlépe s 1l vodky, nechte odpočívat 8 dní. Po 8 dnech hmotu také přeceďte, zároveň 1 kg cukru svařte s malým množstvím vody a obě hmoty po vychladnutí spojte. Pak ještě následuje jedno přecezení a naplnění lahví. Likér je dobré nechat asi 3 měsíce uležet.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.