Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Potraviny, které můžete zamrazit a později sníst

Čvn 2108 Autor: Claudie Kornelová

Rozhodli jsme se udělat průzkum toho, co vše můžete zamrazit a jak na to. Po dlouhém zkoumání a čtení vám přinášíme seznam věcí, které zamrazit lze a tím si také ušetřit čas a peníze. Ale než se dostaneme k seznamu samotnému, tak se nejdřív podíváme na důvody, proč je zamrazení potravin vhodnou a doporučenou volbou!

mrazák

Které potraviny byste měli zamrazit? Zdroj foto: Pixabay.com – Steve Buissinne

Proč je dobré mít plný mrazák?

  • Šetří to peníze! Můžete nakoupit hromadu věcí a následně zamrazit to, co nebudete zrovna používat.
  • Je to pohodlné! Skladování věcí v mrazáku vám pomůže se vyhnout zbytečným výletům do obchodů s potravinami.
  • Šetří to čas! Uvařte si potraviny předem a poté je zamrazte. Až budete chtít, můžete jídlo použít na rychlou večeři či svačinu.
  • Je to čerstvé a chutné! Zamrazte své oblíbené sezónní ovoce a zeleninu. Díky tomu si budete moci vychutnat tuto lahodnou letní dobrotu po celý rok!
mrazák

Věci v mrazáku vám ušetří čas i peníze. Zdroj foto: Pixabay.com – Pexels

Teď už se ale pojďme podívat, které věci to jsou…

Sýr

  • Sýr můžete zamrazit jako celistvý blok! Před opětovným vložením do ledničky ho nechte úplně rozmrazit na kuchyňské lince. Zamrazit můžete také sýr nastrouhaný. Stačí, abyste spolu s ním do sáčky přidali polévkovou lžíci kukuřičného škrobu nebo mouky. To zabrání seskupování, když se roztaje.
  • Pokud milujete čerstvé Parmigiano Reggiano, kupte si velký blok, nastrouhejte ho či rozemelte v kuchyňském robotu. Poté ho vložte do chladícího sáčku a následně do mrazáku. Takto uskladněný vám vydrží celé měsíce. Pak už stačí jen před použitím nabrat několik lžic.
sýr

Sýr můžete zamrazit jako celý blok nebo nastrouhaný. Zdroj foto: Pixabay.com – islandworks

Domácí palačinky, vafle, francouzské toasty

  • Pokud jste během víkendové snídaně udělali až příliš mnoho palačinek či vaflí a nyní nevíte co s nimi, tak nezoufejte. Stačí, abyste je zabalili do pečícího papíru a poté vložili do mrazáku. Až je budete chtít konzumovat, pouze je ohřejte v mikrovlnné troubě, toastovači nebo v mini troubě.

Ovoce

  • Jednou z nejlepších zamrazených pochoutek jsou hrozny. Vyzkoušejte je!
  • Zamrazte celé banány a poté je použijte na upečení banánového chleba. Pokud se ve vaší domácnosti nacházejí banány, které začínají hnědnout, jednoduše je vhoďte do mrazáku celé včetně slupky. Poté, co jste připraveni je použít, vložte je na několik sekund do mikrovlnné trouby a následně vnitřek vytlačte do mixéru.
  • Uchovávejte si v lednici „smoothie sáček“. Tam přidávejte jablečné klíny, broskve, hrušky, banány, kousky melounu nebo jakýkoli druh ovoce. Jakmile se sáček naplní, vhoďte ho do mixeru a připravte si chutné a zdravé smoothie.
hrozny

Doporučujeme vyzkoušet mražené hrozny, jsou výtečné. Zdroj foto: Pixabay.com – Aline Ponce

Zelenina a bylinky

  • Zamrazte kukuřici a poté ji uvařte v mikrovlnné troubě či hrnci. Před vařením jí můžete rozmrazit a nebo nemusíte – v tom případě ji ale budete muset vařit o něco déle. Zamrazit můžete také celé kukuřičné klasy.
  • Pečte rajčata v troubě při nízké teplotě (110°C) spolu s česnekem, čerstvými bylinkami, polité olivovým olejem po dobu 4-5 hodin. Po upečení vložte rajčata do mrazících sáčků. Poté je můžete použít k přípravě chilli či rajčatových omáček.
  • Zamrazte bylinky v nádobkách na led spolu s trochou vody. Později v průběhu roku použijte tyto bylinkové kostky do polévek či dušených pokrmů.

Rýže

  • Uvařte velké množství rýže, rozložte ji na pečící papír a vložte do mrazáku. Když je rýže zmražená, vložte ji do sáčku. Díky tomu budete mít mraženou rýži, kterou můžete použít ihned. Tento tip je obzvláště vhodný pro hnědou rýži u které vaření trvá delší dobu.
rýže

Zamrazení rýže vám pomůže ušetřit čas. Zdroj foto: Pixabay.com – ImageParty

Těstoviny

  • Kdykoli si budete připravovat těstoviny, spotřebujte celé balení. Všechny zbylé těstoviny, které nesníte, můžete později přidat do polévek či jiných pokrmů. Jednoduše vložte vařené těstoviny do mrazícího sáčku, položte ho na rovinu a vytlačte z něj veškerý vzduch. Těstoviny rozmrazíte tak, že na sáček necháte téct horkou vodu po dobu několika minut.
  • Zamrazit můžete také těstoviny, které nejsou uvařené. Díky tomu vám vydrží déle.

Mouka a jiné

  • V mrazáku můžete skladovat dokonce i mouku – to prodlouží její záruku.
  • Pokud nechcete mouku skladovat v mrazáku, můžete ji zamrazit na tři dny, když ji poprvé přinesete z obchodu domů. Tím zabijete všechny bakterie a tvory v ní uvězněné.
mouka

Pokud umístíte mouku do mrazáku zahubíte tím všechny bakterie a tvory. Zdroj foto: Pixabay.com – Bruno/Germany

Bramborová kaše

  • Pomocí naběračky na zmrzlinu pokládejte kopečky bramborové kaše na pečící papír. Zamrazte do tvrda a poté je přendejte do mrazícího sáčku. Takto vám v ledničce vydrží po dobu 2 měsíců.

Vajíčka

  • Kdo by si pomyslel, že může zamrazit syrová vejce? Stačí rozbít vejce, nalít ho do mrazícího sáčku a zamrazit ve vodorovné poloze. Nebo rozbijte a nalijte vajíčka do formiček na led (tak můžete oddělit žloutky a bílky) a poté je použijte na pečení koláčů a sušenek. Vajíčka poté nechte rozmrazit v ledničce a použijte jako obvykle.
vejce

Při mražení vajec se vám budou lépe oddělovat žloutky od bílků. Zdroj foto: Pixabay.com – Engin Akyurt

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvc 2021>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist