Popenec v kuchyni
Popenec obecný je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité. Je to poléhavá, vytrvalá rostlina s okrouhlými zubatými listy a modrofialovými květy. Čím je půda zásaditější, tím barva květů nabývá na tmavosti. Dorůstá do výšky 30 centimetrů. Rostě na okrajích lesů a křoví a u cest. Vyskytuje se v téměř celé Evropě, severní Asii a Japonsku.
Popenec obsahuje silici, draselné soli, cholin, třísloviny, hořčiny, glechomin a tak dále. V nati je vitamín C a provitamín A.
Použití popence
Své uplatnění našel v lidovém léčitelství a kuchyni. V dubnu a květnu lze sbírat nať, která má příjemnou vůni a kořenitou chuť. Čerstvým popencem lze dochutit tvarohové pomazánky, bramborové saláty, omelety, míchaná vajíčka či vařené brambory. Sušenou ji můžeme přidat například do sušené zeleniny, masa, pokrmů z mletého masa a zeleninových polévek.
Popenec podporuje chuť k jídlu a pomáhá při žaludeční kyselosti. Má hojivé účinky a působí proti průjmům. Z rostliny nejvíce využíváme listy. Nálev zmírní bolest hlavy, léčí problémy s dýchacími cestami a pomáhá odstranit infekci močových cest. Mast z popence zmírňuje otoky a urychluje hojení ran.
Bramborák s vejcem a popencem
Ingredience:
4 lžíce popence
drcený kmín
4 vejce
4 plátky sýra
4 plátky šunky
mletá červená paprika
4 brambory
3 lžíce polohrubé mouky
sůl a mletý černý pepř
Postup:
Očištěné brambory nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme a zamícháme do nich popenec a mouku. Na rozpáleném tuku v pánvi vytvarujeme bramboráčky, které z obou stran opečeme. Seshora vyhloubíme do bramboráku díru a vyklepneme do ní vajíčko, které osolíme, opepříme, posypeme kmínem a paprikou. Na vrch položíme plátek šunky a sýr. Vše dopékáme pod poklicí a na závěr můžeme posypat popencem.
Sirup z popence
Ingredience:
20 gramů sušené nati
1/2 litru vroucí vody
1/2 kilogramu medu
Postup:
Sušenou nať zalijeme vodou a necháme 15 minut přejít varem. Vše vyluhujeme a slijeme. Přidáme ½ kilogramu medu a zahříváme, dokud se vše nespojí. Sirup užíváme při kašli, astmatu a jiných dýchacích obtížích. Dávkování je 3-4x denně 1 polévková lžíce.
Zelená jarní polévka
Ingredience:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 menší cibule, jemně nasekaná
1 l zeleninového vývaru
90 g violky vonné
90 g listů popence, drcené
90g divokého jahodníku, drcené
2 žloutky
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli, kterou osmažíme do zlatova. Poprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Za stálého míchání přiléváme vývar a mícháme do hladka. Vše přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme deset minut. Přidáme drcené bylinky a vaříme dalších pět minut. Poté dáme do mísy žloutky, přidáme tam jednu naběračku vývaru, směs šleháme a nalijeme do polévky. Polévku
Řezy s popencem
Ingredience:
300 gramů cuket (asi 4 malé cukety)
400 gramů čerstvého měkkého kozího sýra
30 listů popence (nebo jiné byliny dle vašeho výběru)
mořská sůl
1 kávová lžička olivového oleje
1 čtvercová plastová nádoba průměru 15cm jako forma
Postup:
Cukety omyjeme, oloupeme a ořízneme konce. Nakrájíme je na dlouhé pásy a 5 minut vaříme v páře.
Nasekáme listy popence a několik jich ponecháme na ozdobu. Vidličkou rozmačkáme kozí sýr a zamícháme listy popence s mořskou solí. Trochou olivového oleje vymažeme formu a vrstvíme cukety se sýrovou směsí na proužky. Nahoře je cuketová vrstva. Ponecháme přes noc v lednici. Nakrájíme na čtyři řezy a podáváme jako svěží a originální předkrm.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.