Polštářky z třešňových pecek zahřejí po celý rok
Udělat si domácí polštářky z třešňových peciček bude letos možná trochu náročnější, protože třešní je poněkud neúroda. Pokud se vám ale podaří nasbírat tak půl litru nebo litr třešňových pecek, máte vyhráno. Směle do toho – sběr pecek můžete rozložit do vícero dní. Nemusíte se kvůli tomu přejíst třešní.
Sběr třešňových peciček
Ideální je „odpad“ v případě, že děláte vypeckovaný třešňový kompot, džem nebo nějakou jinou velkovýrobní akci. Tehdy se třešní sejde více a všechno jde lépe od ruky. Ale i když jen uzobáváte a plánujete na třešních prožít třeba dva šťavnaté týdny, můžete se postupně dopracovat ke kýženému množství pecek.
Nechte je oschnout a sbírejte je do nádobky. Ta by měla dobře větrat nebo dejte pecky vysušit na sluníčko. Nevadí, že na nich zaschne dužina, jde o to, aby vlhké zbytky třešňové dužiny nezačaly plesnivět. Všechno totiž napravíme a všeho se zbavíme později v hrnci s vodou.
Očištění nejlépe vařením a drhnutím
Zbytky dužiny je třeba z peciček samozřejmě odstranit. Nejlepším možným způsobem je pecky krátce (asi 1-2 minuty stačí) povařit. Dužina změkne a poté ji můžete snadno odrhnout. Úplně nejlépe se osvědčila stará froté ponožka nebo dětská punčocha, do které vsypete menší množství uvařených peciček a dlaněmi drhnete. Pecky se o drsný froté povrch i samy o sebe třou a varem změklé zbytky dužiny jdou snadno dolů. Poté vysypete, propláchnete, ponožku otočíte nebo vypláchnete. V případě potřeby ještě zopakujeme. Potom si nasypeme další část peciček a pokračujeme stejným postupem. No a… před vámi se skví krásně čisté pecičky.
Mohou mít různé barvy a možná i skvrny. Ty jsou však způsobeny odrůdou třešní nebo kvalitou třešňového plodu, ze kterého pochází. Skvrnité pecky nejsou na závadu. V polštářku stejně nebudou vidět.
TIP: A komu se nechce se složitě vymývat a čistit s peckami nebo je prostě jen netrpělivý, může si ve speciálních hobby internetových i kamenných obchůdcích koupit přímo vyčištěné třešňové pecky, ze kterých už může jenom šít krásné polštářky.
Pecičky nechte důkladně vyschnout, při pokojové teplotě třeba dva dny, na sluníčku stačí jeden den. A poté už si připravte šicí stroj, jehlu a nit a nějakou hezkou látku a polštářek může vzniknout.
Použití za tepla:
Ideální je nahřívání v mikrovlnné troubě, kde na mírný výkon stačí minutka k tomu, aby se vnitřek prohřál. Ještě nějakou dobu můžete cítit, jak se při ohřívání z peciček uvolňuje sladké třešňové aroma podobné třešňovému kompotu.
Polštářek je možné nahřívat také v troubě, tady však dávejte pozor, ať si nepopálíte potah polštářku, trouba musí být opravdu mírně vyhřátá a dobu nahřívání bedlivě hlídejte.
Použití za studena:
Polštářek dáme na hodinku do mrazáku a rázem máme chladivou verzi.
Výhody použití třešňových polštářků:
- Tou nejkrásnější výhodou je fakt, že se těšíte z výsledku své (někdy až mravenčí) sběratelské práce a to je samo o sobě k nezaplacení.
- Polštářek je tvárný a tak se přizpůsobí každému záhybu našeho těla, teplo nebo chlad tedy může působit na větší ploše.
- Hodí se všude tam, kde je třeba suchého tepla, na bolavá záda, natažené svaly, bolavou krční páteř nebo jako úleva při migréně a bolestech hlavy. V chladivé verzi umí mírnit záněty v kloubech nebo příjemně ochladit spáleniny.
- Svým způsobem je jeho použití podobné jako u gelového obkladu. Když však tyto dva produkty porovnáme, doba, kterou udrží teplo nebo chlad třešňový polštářek je o poznání kratší.
Komentáře k článku
Jitka 7.6.2023 (14:14)
Možná by se na takový polštářek hodily i pecičky z mirobalánu – tedy z třešňovitých slivoní, kterých je mnoho druhů – ale hlavně jsou jich po dobu jejich zrání plné chodníky a dají se tudíž už vysušené jenom smést koštětem