Ostříhejte rýmovník
Rýmovník je nenáročnou a oblíbenou pokojovou rostlinou s mnoha výhodami. Jednou z nich je také bujný růst, který se dá využít pro množení i výrobu zdravého sirupu. Přečtěte si, jak se o rýmovník správně starat a jak hravě zvládnout jeho množení.
Proč pěstovat rýmovník?
Nádherná vůně připomínající mátu a citrusy v jednom vyniká svou silou. Rýmovník je bohatý na esenciální silice, které pomohou například při ucpaném nosu. I z toho důvodu získal svůj český název. Dá se z něj připravit čaj, provoní prádlo a díky silné vůni odežene dotěrné potravinové moly. Velkou výhodou je velmi snadné pěstování a bujný růst.
Pravidelné zaštipování
Pravidelným zaštipováním tvarujete rostlinu a udržujete její tvar. Zaštípnutím podpoříte další odnožování a tvarování do krásně košatého a bohatého tvaru.
Rýmovník ostříhejte a namnožte
Pro větší zásah zvolte nůžky a pusťte se do zastřižení. Ostříhané výhonky mohou posloužit jako základ pro nové rostlinky. Množení u rýmovníku je velmi jednoduché. Pro zakořenění umístěte odstřižené části do kelímku s vodou a počkejte, až pustí kořeny. Zvolit můžete i jednodušší cestu a odstřižky rovnou vložit do květináče se substrátem a dostatečně zalévat podmokem. I v tomto případě rýmovník velmi ochotně koření.
Jednoduchý sirup z rýmovníku bez vaření
Přebytečné lístky a odstřižené části, které nechcete využít na množení, můžete spotřebovat i do zdravého sirupu. Pro studený sirup potřebujete poměrně velké množství lístků. K tomu přidáte zhruba 1 kg cukru a citrus s chemicky neošetřenou kůrou. Lístky omyjte a nakrájejte. Všechny ingredience naskládejte do uzavíratelné sklenice a nechte stát za oknem zhruba dva až tři týdny. Cukr se postupně rozpustí až vznikne chutný sirup.
Nepleťte si rýmovník s angínovníkem
Další krásnou pokojovou rostlinkou se schopností ulevit při nemoci, je angínovník. Ta má zase přirozeně antiseptické účinky, což pomáhá při potlačení zánětu. Jde však o zcela jinou rostlinu a s rýmovníkem v zásadě nemá nic společného. Určitě se ale vyplatí pěstovat obě tyto krásné a zároveň užitečné pokojovky.
Více o angínovníku ZDE.
Komentáře k článku
Puncocharova 22.9.2020 (22:46)
Dobrý večer,rýmovník mám už košatý ,občas ho rukojmím do čaje.Chci vědět další využití ,děķuji Punčochařová.
ing. Václav Čančík 17.9.2020 (10:52)
připomínka k sirupu z rýmovníku. zřejmě se do sklenice musí přilít voda, asi nejlépe převařená.
Redakce 20.9.2020 (15:04)
Dobrý den, voda tam opravdu nepatří. Cukr se v teple rozpustí.