Ořechový dort s vanilkovým krémem a šlehačkou
Vynikající ořechový dort. Recept naší tety Lídy. Nejlepší, nejnadýchanější, co jsem kdy jedla. Je jedno, zda ho uděláte do velké kulaté formy (26 cm) a prokrojíte nebo jako řezy na vyšší plech. Dokonalá chuť tohoto dezertu nenechá na pochybách, že se zařadí do vašeho kulinářského repertoáru hodobožových sladkostí.
Na korpus budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 6 bílků + špetka soli
- 6 lžic cukru krupice
- 5 lžic polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 7 lžic mletých vlašských ořechů
Na krém budete potřebovat:
- ½ l mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový pudink
- 2 zbylé žloutky
- 6 lžic cukru
- 1 Heru (250 g)
Na šlehačku budete potřebovat:
- 150 ml studeného mléka
- 1 sáček šlehačky v prášku
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky a z bílků se špetkou solí vyšlehejte tužší sníh. 4 bílky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte mleté ořechy.
Do směsi opatrně stěrkou přimíchejte sníh. Pečeme v pečícím papírem vyložené formě nebo ne menším plechu asi 25 minut, dokud se těsto nelepí na špejli a je na povrchu krásně zlatavé.
Během pečení si připravíme krém. Vanilkový pudink smícháme s moukou a svaříme na pudink podle návodu.
Necháme zcela vychladnout. Heru vyšleháme s cukrem, přidáme 2 zbylé žloutky a ještě jednou pořádně prošleháme. Po částech přidáváme zcela vychladlou pudinkovou hmotu. Vyšleháme do jemného pevného krému.
Ve vyšší nádobě na šlehání vyšleháme podle návodu šlehačku z prášku. Její výhodou je, že už je tak akorát sladká a hlavně drží i při delším skladování.
Dortový korpus velmi opatrně prokrojíme a promažeme polovinou vanilkového krému. Zbytek navršíme na dort a na něho šlehačku. Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny chladit.
Komentáře k článku
LuciaM 13.8.2023 (12:47)
Těsto je tak na malou kulatou formu bych řekla. I když s vypětím všech sil jsem udělala dva plátky i z velkého kruhu. Krém je hodně máslový (dala jsem místo Hery). Jinak ale nakonec to bylo výborné a udělala bych znovu s trochu jiným vanilkovým krémem.