Miniseriál cukroví: Ořechy
Do Vánoc sice zbývá ještě docela dost času, ale na pečení cukroví není nikdy brzy. To platí dvojnásob u našeho nejoblíbenějšího cukroví-ořechů, které musíte nechat rozležet těsto a upečené cukroví pak před i po naplnění. Dokonalé ořechové těsto, se kterým se krásně pracuje, protože se nelepí a k tomu salkový krém, který je jednoduchý na přípravu, a navíc neuvěřitelně dobrý a k ořechům jako dělaný. Zkusili jsme bez nadsázky desítky receptů, ale tento je prostě bezkonkurenční.
Na těsto budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 230 g moučkového cukru
- 13 g kakaa holandského typu
- 350 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 kapky citronového oleje
Na krém budete potřebovat:
- 1 plechovku Salka
- 250 g másla
Navíc (pokud nemáte silikonovou formu na ořechy):
- máslo na vymazání forem
Postup:
Všechny suroviny na těsto by měly být o pokojové teplotě. Vložíme je do hnětací mísy a ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké těsto, které následně zabalíme do potravinářské folie a dáme uležet do lednice nejlépe přes noc.
Troubu předehřejeme na 150 °C. Z těsta odlamujeme malé kousky, které vymačkáváme do připravených forem (těsta stačí jen malé množství, protože nabude a nevešel by se krém). Pečeme asi 15 minut.
Upečené ořechy vyloupeme ještě za horka z formy a necháme vychladnout. Následně přendáme do krabice a necháme 3 dny odležet.
Den před plněním vaříme ve vodní lázni zavřenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka-Salka. To bude trvat asi 5 hodin. Konzervu necháme zcela vychladnout a teprve poté otevíráme. Vychladlé Salko vyšleháme se změklým máslem v hladký krém, kterým plníme odleželé ořechy.
Náš tip: Na trhu seženete již zkaramelizované Salko. Krém z něho je ale poněkud tekutější a chuť o trochu jiná, než v případě doma vařené plechovky klasického Salka.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.