Letní odrůdy ředkviček
Ředkvičky jsou mnohými milovány, jinými nenáviděny pro svou štiplavou chuť. Jejich palčivou, pro mnohé nepříjemnou chuť, mají na svědomí hořčičné silice. Ty ale působí antibakterálním a protiplísňovým účinkem a podporují správnou funkci trávicího traktu. Přispívají tak k lepšímu trávení a také zabraňují nadýmání. Zlepšují stravitelnost těžších jídel. Palčivost můžete zmírnit tím, že na plátky nakrájené ředkvičky orestujete.
Na zahradě jsou ale velmi oblíbené, protože zpravidla jde o první jarní úrodu. Každý zahrádkář ale ví, že pokud je nestihnete vysít brzy zjara, budou ředkvičky vyrážet do květů a jejich bulvy budou tvrdé a malé.
Nejpěstovanější letní ředkvičky
Velmi osvědčená je odrůda Tercia. Hlavní výhodouje možnost celoročního pěstování. Stačí vám jedno semínko pro výsev na jaře, v létě i na podzim. Tercia má chutnou bílou dužinu a je odolná vůči praskání a vybíhání do květu.
Jasně červené bulvy odrůdy Vinara F1 je asi nejvhodnější pro celoroční polní pěstování. Hlavní výhodou jsou stejnoměrné bulvy a fakt, že ředkvička jen těžko vyžene do květů.
Pro letní pěstování od 15. srpna se hodí i odrůda Kvinta. Jde o odolnou odrůdu s bílou dužinou. Nedochází k houbovatění a vyšeptávání dužiny.
Třebaže jsou tyto ředkvičky považovány za celoroční, nejlepších výsledků stejně dosáhnete na jaře a na podzim. Některé odrůdy jsou dokonce mrazuvzdorné a přízemní mrazíky až do teplot -6 oC jim neublíží. Na podzimní výsevy se hodí odrůdy Prima nebo velkoplodý Goliath.
Tipy jak pěstovat ředkvičky
- Semínka nevysévejte příliš hluboko, stačí vyhloubit asi 1 cm hluboký záhonek. Pokud jsou semínka příliš hluboko, jejich vegetační doba se prodlužuje z měsíce na mnohem déle.
- Pokud budete průběžně vysévat ředkvičky každý týden, budete se z úrody těšit mnohem déle.
- Vyšeptávání (nerovnoměrná hmota v dužině) je způsobeno buď vysokými teplotami nebo suchem. V létě nezapomeňte na pravidelnou zálivku.
- Na jaře chraňte ředkvičky proti slimákům a v létě proti květilce. K tomu nám poslouží zakrytí netkanou textilií. Jinak larvy květilky hloubí chodbičky v bulvách a ředkvičky jsou znehodnocené a dají se jen těžko konzumovat.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.