Koření dlouhověkosti
Koření dlouhověkosti je stromek menšího vzrůstu často známý pod názvy čínský pepř, sečuánský pepř, japonský pepř, fagara, žlutodřev peprný, anýzový pepř, Caragona spinosa, nebo Zantoxylum piperitum. S úspěchem ho lze pěstovat jako bonsai, ale jde o velmi aromatickou bylinku s antibiotickými a antivirovými účinky. Koření dlouhověkosti má podobné účinky jako žen-šen, zpomaluje stárnutí. Hodí se k drůbeži zejména do japonských a čínských jídel.
Protože jde o stále zelený keř s dekorativní kůrou a lesklými listy, je stále oblíbenější i jako klasická pokojová rostlina. Hlavní nevýhodou ale je fakt, že je rostlina náchylná na mšice a jiný savý hmyz.
Rostlina má ráda vlhko, ale trvalým přemokřením zahnívají kořeny, proto nechte substrát čas od času vyschnout. V zimě snese pokojové teploty a v létě dobře snáší letnění na plném slunci. Pokud jedete na dovolenou, protáhněte květníkem knot, který zapustíte do kyblíku s vodou.
Tento keřík lze dobře tvarovat a díky stříhání houstne. Při přesazování dobře ostříhejte kořeny.
Peruánský pepřovník
– dorůstá až do výšky 15 m
– stále zelený, listy 25 cm (složený z 15-27 lístků, které rozemnuté aromaticky voní)
– květy rostou v trsech, mají trubkovitý tvar a vyrostou z nich růžové plody o průměru cca 0,5 cm
– pochází z jižní a střední Ameriky, roste i na jihu USA, Afriky a v Austrálii a středomoří
– v prodeji pod názvem růžový pepř, sází se i jako okrasná dřevina. V jižní Americe se z něho vyrábí lehce alkoholické nápoje. Listy jsou kvůli obsahu pryskyřice používány v medicíně a nebo jako žluté přírodní barvivo.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.