Kopr vonný-aromatický, chutný a také léčivý
Pokud si vypěstujete kopr, získáte tím nejen koření, kterým dodáte vaší kuchyni skvělou chuť a aroma, ale také léčivý prostředek proti spoustě zdravotních neduhů.
Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá bylina pocházející z čeledi miříkovité (Apiaceae). Vědomosti o jeho používání v gastronomii i lékařství sahají až do dob starého Říma, Řecka i Egypta. Dokonce měl prý i rituální a magické spektrum využití. Jeho původ ale je v Asii, konkrétně v Persii a východní Indii. V současné době je jeho použití rozšířeno po téměř celé Evropě. Tato rychle rostoucí bylina dosahuje výšky kolem jednoho metru a více, stonek má vzpřímený, dutý a svisle rýhovaný. Silně aromatické listy jsou mnohonásobně zpeřené, nitkovité. Drobné květy žluté barvy tvoří složitý okolík a semena jsou oválná, našedlá nebo nahnědlá. Všechny nadzemní části rostliny jsou využitelné. Kopr je sice jednoletý, ale vysemeňuje se sám. Co se týká požadavků, potřebuje slunce a teplo a nedělá mu dobře vítr. Na půdy není ale náročný vůbec a daří se mu i ve velmi chudé půdě. Jediné co mu nesvědčí, jsou přemokřené a těžké půdy. Můžete si ho vypěstovat na zahradě, na poli, ale i na balkoně v květináči.
Můžete si vybrat různé odrůdy
Odrůd kopru pro venkovní pěstování je hned několik. Častou výnosnou odrůdou je Hanák, pro rychlení i polní pěstování, má jasně zelenou barvu listů, výšku kolem metru a sklízet se dá od června až do října. Moravan má velmi husté olistění, tmavě modrozelené barvy, hodí se pro polní pěstování, na sklizeň si počkáte o něco déle, než u první odrůdy, ale výnosnost je za to mnohem vyšší. Odrůda CompactMINI je perfektní pro pěstování v truhlíku nebo květináči. Dosahuje výšky do 40cm a v klidu si ho můžete pěstovat na balkoně. Další odrůdy jsou třeba Oliver, Bio Plan nebo méně známý, ale výnosný Hanles 8.
Pěstování kopru
Kopr můžete vysévat do volné půdy do řádků vzdálených 20-30 cm od dubna do července. Dařit se mu bude, i pokud ho vysejete na jiné záhony, třeba okurkové nebo jahodové. Vyžaduje přiměřenou zálivku odstátou nebo dešťovou vodou a s hnojením si nemusíte dělat starosti. Naopak je kopr citlivý na chlor, takže na půdě, kde se v minulosti hnojilo hnojivem s obsahem chloru, se mu dařit nebude.
Sklizeň
Nejsilnější aroma má kopr v květnu a červenci, ale sklízet se dá kdykoli od šesti týdnů od výsevu. Natě sklízejte 15-20 cm před počátkem květenství. Dále je možné ho sušit ve stínu, zamrazit, použít do octového nálevu na okurky a samozřejmě nejlepší je čerstvý.
Použití v kuchyni
Kopr má velkou paletu použití. Jeho chuť každý dobře zná, někdo ho miluje, někdo jeho aroma pro změnu nemůže ani cítit. To však nic nemění na tom, že dodává specifický říz mnoha pokrmům a třeba zavařování okurek by bez něho zkrátka nešlo. Hodí se k rybám, přidává se do omáček, polévek, majonézy a do salátů. Aroma dodají i bramborům nebo zelenině a každý zná koprovou omáčku. Kopr si totiž skvěle rozumí s mlékem a smetanou, které zjemňuje. Pokud kopr zamrazíte, jeho chuť si můžete kdykoli dopřát nejen v létě, pro něž je koprové aroma tak typické, ale letní atmosféru si můžete díky mraženému kopru připomenout třeba v prosinci.
Léčebné účinky
Zatímco v kuchyni se využívá koprová nať, v lékařství je to právě semínko, které má v sobě silice, bílkoviny, železo, vitamín C, karoten, vápník a další zdraví prospěšné látky. Kopr vonný snižuje krevní tlak, zlepšuje prokrvení srdečního svalu a působí proti některým srdečním onemocněním. Také je velmi prospěšný pro trávicí systém – snižuje nadýmání, zlepšuje trávení a chuť k jídlu a u dětí působí proti střevním parazitům. Má také močopudné účinky, desinfikuje močové cesty a odvádí z těla škodliviny. Může dokonce pomoci snížit napětí a působí i prosti nespavosti. Podává se většinou ve formě čaje, koprové vody nebo drceného prášku ze sušených částí kopru. Koprová semena je možné nasypat i do koupele, údajně posílí vaše nehty. Pro celkové posílení zdraví rozdrťte kávovou lžičku semen a přelijte horkou vodou. Kopr se dá přidat i do bílého vína, které se má přivést k varu a přelít s ním nadrcená semínka, 10 minut louhovat pod pokličkou a ještě teplé vypít. Bude se vám pak sladce usínat.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.