Kdo byl chytrý, sklízí zeleninu i v zimě
Ano, je to tak a vůbec nezáleží na tom, zda jste zjara zaseli pór či růžičkovou kapustu, nebo zda pěstujete oblíbenou zeleninu v bytě za oknem. Čerstvá strava, navíc domácí, je totiž základem zpestření jídelníčku právě v těchto sychravých dnech.
Otužilá zelenina
Jak již bylo řečeno, pór a růžičková kapusta může být výborným zdrojem vitamínů i nyní. Mrazíky této zelenině totiž nevadí, naopak se můžeme bát teplot nad 6 stupňů, protože vyšší teplota rychle snižuje kvalitu otužilé zeleniny. Pokud v předpovědi počasí naopak uvidíte silné holomrazy, neváhejte rostlinky přikrýt bílou netkanou textilií. Podle našich zkušeností je dobré rostliny nastlat i odspodu. K tomu postačí i jehličnaté větvičky. Vánoční stromeček tedy nakonec ještě udělá službu. Poradíte si ale také s trochou slámy nebo opět sáhněte po netkané textilii.
Pokud je sníh, přihrňte ho k zelenině. Pokud není, nezapomeňte na zálivku. Ale opět pozor na mrazíky. Zaléváme pouze v době, kdy v den zálivky a následující den nehlásí teploty pod bod mrazu.
Interiérové pěstování
Celoročně za oknem můžeme klíčit fazole, řeřichu a podobně. Klíčky jsou neuvěřitelným zdrojem vitamínů. Během celého roku si můžeme dopřávat také zelenou cibulovou nať. Stačí namočit nebo zasadit jakoukoliv menší cibuli. Stejně tak se radujte z bylinek.
Vlastníte skleník? Nezapomeňte si předpěstovat sazeničky
Většině semínek stačí teplo, světlo a závlaha. Na okenním parapetu tedy mají i v lednu a únoru vše potřebné. Pokud nezaspíte, můžete si zeleninu ze skleníku užívat opravdu velmi brzy. Není nic lepšího, než nebýt závislý na zelenině z marketů, která není na jaře zrovna valné kvality a o chuti už se bavit nemůžeme vůbec.
A co můžeme vysít pro následné pěstování ve skleníku či pařníku? V každém případě lilek a papriky, v únoru pak předpěstujeme rajčata, salát, brokolici, květák nebo třeba kedluben.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.