Kde a jak skladovat ovoce a zeleninu aby vydržela co nejdéle
Máme tu zimu a každý, kdo měl v letních měsících nějakou úrodu, si ji jistě bude chtít uchovat v té nejlepší kondici co nejdéle. Jak ale na to, aby i po několika měsících skladování chutnala stejně, jako čerstvě utržená? Rozhodně to není nemožné, bude stačit jen dodržovat pár pravidel.
Jak skladovat brambory?
Brambory je důležité skladovat tak, aby nám nezačaly klíčit. Úplně nejlépe bude bramborám v čistém, chladném a také dobře větraném sklepě. Důležité také je nenechávat brambory v uzavřených krabicích, nebo taškách. Nejlepší bude, pokud je rovnoměrně rozložíte v nějaké přepravce. Výška jejich vrstvy by nikdy neměla být vyšší než 80 centimetrů. Díky těmto pravidlům zajistíme to, aby brambory mohly dobře větrat a tak na nich nemohla vzniknout plíseň. Dá se ale zabránit tomu, aby po nějakém čase začaly klíčit? Tomuto problému se dá zabránit tak, že pod brambory vložíme obyčejné dřevěné uhlí a zajistíme jim tmu. Důležité je také hlídat teplotu, nikdy by neměla klesnout pod 4 °C. Pokud totiž brambory přemrznou, budou nasládlé a chutnat vám opravdu nebudou. Co dělat, pokud nemáte sklep? V takovém případě, je lepší nedělat si velké zásoby, protože brambory bohužel patří k zelenině, kterou lze jen velmi těžko úspěšně skladovat jinde než ve sklepě. Pokud se ale i přesto o to chcete pokusit, je důležité, aby byly skladovány ve tmě a chladu. Můžete je tedy zkusit skladovat v nějaké tmavší a chladnější místnosti, nebo třeba v garáži. V takovém případě, ale opět kontrolujte, aby teplota neklesla příliš nízko.
Jak úspěšně skladovat kořenovou zeleninu?
I kořenové zelenině se bude nejlépe dařit ve sklepě. Na její uskladnění si připravte bedýnku, do které zeleninu naskládejte. Poté jí zasypte pískem, a nebojte se jí zasypat pořádně. Správně by z ní měl koukat jen kousek. Takto připravenou bedýnku pak můžete umístit do tmavého sklepa, ve kterém by teplota neměla být vyšší než 4°C. Této zelenině v podstatě nižší teploty vyhovují a daří se jí tak dobře, takže se rozhodně nebojte a klidně sklep i jednou za čas vyvětrejte. Nezapomínejte ani na to, že sklep bývá vlhký a proto za chvíli začne vysychat písek a spolu s ním i zelenina. Proto je důležité jednou za čas písek zvlhčit, aby nám zelenina neuschla. Zeleninu je důležité také občas prohlédnout a zjistit, jestli nebyla napadena plísní. Pokud nějaký nakažený kus naleznete, není nad čím přemýšlet a ihned ho vyhoďte. Pokud zeleninu uskladníte správně, může vám vydržet v dobré kondici opravdu dlouho. Například mrkev, celer a ředkve vydrží klidně i půl roku. Pastinák pak takto uskladněný vydrží přibližně 4 měsíce.
Jak udržet jablka a hrušky co nejdéle čerstvé?
Přes zimu chceme skladovat nejen zeleninu, ale také ovoce. Jablka skladujte ve tmavém sklepu, kde teplota nebude klesat pod 4 °C. Teploty kolem nuly by mohly jablka nenávratně poškodit. Sklep je vhodný zejména díky tomu, že v něm je opravdu vysoká vzdušná vlhkost a optimální teplota. Jablkům se bude nejvíce dařit, pokud je budete skladovat v jedné vrstvě v přepravkách, nebo regálech. Je také dobré jablka nemíchat a každou odrůdu skladovat zvlášť. Každou odrůdu lze totiž skladovat jinak dlouho, pokud je tedy budete mít rozdělené již od začátku, ušetříte si velké množství práce. Jejich stav bychom měli ideálně kontrolovat každý týden, nebo alespoň jednou za 14 dnů.
A jak je to s hruškami? Je to velmi podobné, jako u jablek. Skladujeme je v přepravkách, nebo bedýnkách v tmavém sklepě, ve kterém se teplota pohybuje do 5 °C. Ale pozor! Hrušky bychom vždy měly skladovat samostatně a ne dohromady s kořenovou zeleninou, nebo s brambory. Hrušky by totiž velmi rychle mohly přijmout jejich aroma a vy byste tak díky tomu měli pocit, že nejíte hrušku, ale třeba celer. Pokud nemáte sklep, dá se malé množství hrušek skladovat i v ledničce a větší poté například na balkoně. Před případným mrazem je pak nutné bednu dobře odizolovat a to například pomocí polystyrénu. Pokud je dobře uskladníte, mohou vám bez problémů vydržet až do jara.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.