Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jezte čerstvě

Čvc 1202 Autor: Redakce

Už dávno nesaháme v supermarketu po nejlevnějších surovinách. Raději nakupujeme méně, ale kvalitní potraviny, zeleninu a ovoce. Pokud si navíc můžeme některé produkty vypěstovat na zahrádce, můžete mít super jídla za super ceny. Právě nyní je období cuket, které na našich zahrádkách chybět nemohou. Jsou naprosto nenáročné a dají se použít jako mini cuketky do rizota, polévek či těstovin. Pokud necháte některou trochu přerůst, udělejte si ji obalovanou nebo ji nastrouhejte do buchty.

Pěstujeme a sklízíme cukety

mlade cuketyCukety vypěstujete buď ze semínka, nebo koupíte sazeničku. Je na vás, zda dáte přednost takovým cuketám, aby měly zelené, žluté či proužkované plody. Pokud je budete sklízet mladé (do délky 20 cm), budou dokonalou pochoutkou. Sklízení plodů téměř ihned po odkvětu navíc podporuje nasazování květů, a tak má rostliny větší výnosnost.

Jediné, co cuketa potřebuje, je dobře vyhnojená propustná půda a dostatek závlahy. V žádném případě se vám po zahradě nerozleze jako ostatní tykve a navíc je odolnější proti plísním. Pokud ale stříkáte rajčata, klidně stříkněte i cukety před květem. Pokud chcete použít některé přípravky na ochranu rostlin, mělo by se jednat o postřiky s krátkou dobou ochrany, a to zejména kvůli téměř každodennímu sběru plodů. Cukety jsou nejčastěji napadány virózami, které se projevují deformací listů, plodů, žlutými mapami na listech a pomalým odumíráním celé rostliny. Za virózy si většinou může pěstitel sám, protože vir zanese na rostlinu při ořezávání plodů nožem. Proto doporučujeme sklízet cuketky ukroucením stopky plodu u lodyhy.

Rizoto s cuketou a hráškem

Rizoto se velmi dobře hodí jako letní jídlo. Není těžké, dobře se tráví, a pokud navíc použijete čerstvé suroviny, bude výborné.

Pro 4 osoby budete potřebovatrizoto s cuketou

2 sáčky rýže nebo 1,5 hrnku sypané
čerstvý hrášek, asi ¼ kg
5 mladých cuket
1 větší cibule
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř, petrželová nať

Rýži uvařte tak, jak jste zvyklí. Velmi dobré je použít rýži kulatou, která se na rizoto velmi dobře hodí. Na dostatečném množství olivového oleje zpěníme cibulku na kostičky, česnek na plátky a přidáme vyloupaný hrášek a na plátky nakrájenou cuketu (použijte struhadlo). Tu můžete ještě trochu překrájet. Přidejte nakrájenou hladkou petrželovou nať a podle chuti i další bylinky, výborný e i řapíkatý celer. Směs nechte asi 5 minut podusit, přidejte trochu másla na zjemnění, osolte a opepřete. Směs zamíchejte s rýží. Dobrou chuť!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist