Jak vyrobit podpalovač z borovicových šišek
Se změnou ročních období, zejména s chladnějším obdobím, patří k ideálním aktivitám pití teplých šálků kořeněného cideru nebo horké čokolády a kochání se krásami přírody. Dalším sezónním nápadem je shromáždění u ohně v krbu. Útulný – a barevný – oheň můžete rozdělat pomocí domácích voskovaných šišek podle tohoto snadného návodu. A co je na tom nejúžasnější? Barvu plamene si můžete přizpůsobit podle druhu použité soli.

Borovicové šišky jsou nejen vynikajícím podpalovačem, ale také dokážou zpestřit barvu ohně. Zdroj foto: Unsplash.com – Taylor Kopel
Co budete potřebovat
- Bílý včelí vosk
- Dvojitý kotel
- Drát
- Suché šišky
- Stojan na sušení
- Sůl dle výběru (epsomská sůl, kuchyňská sůl nebo náhražka soli)
- Rafie (přírodní lýko)
Postup
KROK 1
Rozpusťte vosk ve dvojitém kotli na teplotu 65 až 80 stupňů.
KROK 2
Na vrchol šišky zahákněte drátek a opatrně jej ponořte do horkého vosku.
KROK 3
Položte šišku na sušicí mřížku a nechte ji několik minut vychladnout.
KROK 4
Znovu ponořte šišku do vosku a ihned ji posypte solí. V závislosti na použité soli budou plameny startérů hořet určitou barvou (Epsomská sůl vytváří bílý plamen; kuchyňská sůl vytváří žlutý plamen; náhražka soli vytváří fialový plamen).
KROK 5
Navlékněte pět šišek na rafii.
KROK 6
Chcete-li zapálit oheň, položte před zapálením šišky na noviny v ohništi. Po zapálení budou startéry pomalu hořet (v požadované barvě), aby bylo zaručeno, že se polena zapálí.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.