Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak na velikonočního beránka

Dub 1420 Autor: Redakce

beranek s vajickyPokud jste se letos poprvé rozhodli upéct domácího beránka, máme pro vás několik rad a tipů, aby byl beránek naprosto dokonalý. Pokud máte osvědčený recept, rozhodně ho neměňte. Receptů je spousta a výsledek není vždy dokonalý. V prvé řadě každý recept je koncipován na různě velikou formu. Za druhé můžete zvolit těsto piškotové, třené, biskupské, ale dokonce i kynuté.

Zvolte druh těsta. Buď stylem pokus/omyl nebo zkuste velmi jednoduché těsto, které je asi do litrové formy (většinou vystačí na klasického a malého beránka).

Budete potřebovatvelikonocni beranci

5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
240 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
300 g polohrubé mouky
3 lžíce oleje
šťávu z ½ citronu
1-3 lžície mléka
1/3 prášku do pečiva (pro jistotu)

Postup: Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, citronovou šťávu a postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva (ten můžete vynechat). Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Do vyšlehaného těsta ručně opatrně vmíchejte sníh a nalijte do vymazané a vysypané formy.

Vymazání formy-alfa a omega vašeho úspěchu

beranek formaFormu vymažte vždy, i když výrobce deklaruje, že formu není nutno vymazávat. Je jedno, zda máte starou formu po babičce, nebo moderní silikonovou. Vymažte opravdu velmi poctivě zejména oblast hlavy a krku, kde bude výrobek nejvíce namáhán. Použít můžete kousek změklého másla nebo třeba heru. Formu pak jemně poprašte polohrubou moukou.

Lití těsta

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy velmi opatrně a pomalu. Začněte obličejovou částí a přejděte k zadečku. Těsto by mělo být asi 8 mm pod okrajem, takže ho raději chvilku nechte, až si „sedne“ a dostane se do všech zákoutí, pak můžete trochu přidat. Ubírá se velmi špatně. Pak beránka zavřete pokud máte formu, která leží a vložte do trouby.

Pečení

Trouba vždy musí být dostatečně vyhřátá. Elektrická vždy o trochu více než horkovzdušná. Teplota by měla být okolo 180 stupňů a pečeme asi 30-45 minut podle velikosti formy. Jak zjistíte, že už je beránek hotový? Opatrně odklopte formu a špejlí zkuste, zda se těsto nelepí. Pokud ano formu zavřete a dopečte, pokud ne formu také zavřete a zabalte asi na hodinu do mokré utěrky. Pak nechte formu zcela vychladnout.

Vyndávání z formy

beranek zdobeniKaždý recept je jiný. Někdy radí vyklepnout beránka ještě vlažného. U našeho receptu počkejte, až zcela vychladne. Nožem objeďte přichycené rohy a beránka opatrně vyklepněte. Pozor! Ještě ho nestavte. Nechte ho na vzduchu alespoň 1-2 hodiny, až pak ho můžete postavit. Tím zabráníte zlomení v oblasti krku.

Zdobení

Beránka můžete polít čokoládou-bílou nebo klasickou, to už je na vás. Nám se velmi osvědčili kupované čoko polevy, které připravíte podle návodu na sáčku. Pokud chcete polevu vlastní, není problém.

Na polevu na beránka budete potřebovat

  • 4 tyčinky kaštany
  • 70 g másla
  • 3-5 lžic smetany nebo mléka

Kaštany rozpusťte ve vodní lázni nebo opatrně na pánvičce s nepřilnavým povrchem, přidejte máslo a smetanu a až se vše hezky spojí, polijte beránka a nechte ztuhnout při pokojové teplotě, pak vychlaďte.

Beránek je ale hezký jen pocukrovaný, s rozinkami místo očí a mašličkou na krku.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist