Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Jahody – královské ovoce

Kvě 1609 Autor: Redakce

Jahody jsou pro svou pohádkovou chuť často nazývány královským ovocem.

V Evropě roste více než čtyři sta kultivarů jahod. V Čechách se pěstují od 19. století. Zahradní jahody konzumujeme nejen pro jejich výtečnou chuť, ale i k podpoření naší imunity.  Přestože jsou k dostání celoročně, pro naše zdraví mají význam jen jahody dozrávající v sezoně. K léčivým účelům ještě mnohem více přispívá jahodník lesní. Sbíráme z něj listy, kořeny i plody.

jahody zdravi

Prospěšné látky v jahodách

Jahody obsahují srovnatelné množství vitamínu C jako citrusy. Dále se v nich skrývá vitamín A, B a E. Najdeme v nich také kyselinu citrónovou, chininovou, salicylovou a jablečnou. Konzumací jahod naše tělo získává minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, síra, mangan, zinek, fluór, kobalt a další. Obsahují velké množství vody a vlákninu.

Jahody podporují naše zdraví

jahody zdraviJahody řadíme k nejsilnějším potravinovým antioxidantům, pomáhají pročistit organismus a podporují trávení.  Pektiny, v jahodách obsažené, snižují hladinu cholesterolu. Díky železu tělo snáze bojuje s chudokrevností a poruchami krvetvorby. Jahody přispívají k urychlení léčby chorob srdce a cév. Kyselina salicylová pomáhá proti artritidě.

Kůže

Červená barviva s karotenem pleti pomáhají vyrovnat se s ultrafialovým zářením a volnými radikály. Jahody mají antibakteriální účinky a pomáhají hojit akné. Jahody poskytují první pomoc při popálení sluníčkem. Stačí, když jimi pleť potřeme.

Trávení

Kyselina citronová a kyselina jablečná působí v trávicím traktu jako desinfekce. Z potravy se díky nim do těla může vstřebávat více železa. Voda a kyseliny z jahod pomáhají odplavovat z ledvin a močového měchýře usazeniny.

Sexualita

jahody zdraviKonzumací jahod se do těla dostává zinek, který má příznivý vliv na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermiea spolu s antioxidanty podporuje prokrvení pohlavních orgánů.

Obsah cukru v jahodách

V jahodách je 6-9% cukrů (fruktózy a glukózy) a chróm, který je důležitý pro diabetiky – pomáhá tělu zacházet s cukry. Chróm je taktéž prospěšný při redukční dietě. Organismus si s trávením jahod poradí, aniž by použil inzulín.

Alergie

Aroma jahod patří k jednomu z největších alergenů. Dovážené jahody jsou navíc ošetřeny množstvím chemikálií a vosků, aby transport vydržely a nezplesnivěly, je důležité, abychom je před konzumací důkladně umyli. Některým jedincům se po konzumaci jahod v ústech tvoří malé puchýře, což způsobují třísloviny v jahodách obsažené. V takovém případě je lepší se tomuto ovoci vyhýbat.

Sběr jahod

Nejlepší doba ke sběru jahod je v dopoledních hodinách, jakmile z jahod oschne ranní rosa a slunce zatím tolik nehřeje. Zralost plodu poznáme podle svěže červené barvy a tak, že jde lehce oddělit od stopky. Nezralé jahody jsou trpké a nemají ještě tolik vitamínů a tělu prospěšných látek. Naopak přezrálé jahody se snadno poškodí a brzy hnijí a plesniví. Jahody skladujeme volně v chladném sklepě nebo lednici, kde vydrží několik dní. Stopky odstraňujeme až těsně před zpracováním, to samé platí pro mytí jahod.

Osvěžující jahodové nápoje

Jahody přidáváme do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Vyrábí se z nich například i jahodový mošt, který po vychlazení osvěží v horkých letních dnech. Poměrně známá je kombinace jahod a sektu. Vědci již přišli na fakt, že kombinace alkoholu a jahod je k sliznici žaludku šetrnější než alkohol samotný.

jahody zdravi

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist