Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Halloweenské recepty

Říj 1224 Autor: Redakce

kniha zivot je hostinaHalloween je svátek anglicky mluvících zemí a je stejně jako naše Dušičky potomkem prastaré keltské slavnosti. Přelom teplého a úrodného období do období chladu a nejistoty s sebou nesl mimo jiné i prolínání světa živých a mrtvých. Pro nás je to dnes svátek, kdy vyřezáváme dýně, zapalujeme svíčky na hrobech a vzpomínáme na ty, kteří už nejsou mezi námi. Halloween s sebou ale nese i spoustu úžasných sezónních receptů a některé vám představí i královna gastronomie, Nigella Lawsonová a my vám některé ze zajímavých receptů přinášíme jako ukázku z její nové knihy: Život je hostina. Knihu v listopadu 2012 vydává Euromedia Group k.s., Knižní klub (www.bux.cz)

Krvavé brambory

Myslím, že děti snědí s chutí jakékoli jídlo zpestřené rajčatovým kečupem, avšak zjevně největší nadšení vzbuzuje efekt připomínající potřísnění krví. Kamarádka mi kdysi řekla, že děti mají do určitého věku duše sériových vrahů, pohybují se v zóně prosté lítosti a žádný obraz škody, nehody, nebo dokonce katastrofy neshledávají odpudivým, nýbrž přitažlivým. Tak jsem připravila něco pro ty malé upíry, aby zcepeněli hrůzou.

Na tento recept budete potřebovat:

4 moučnaté brambory
3 bochánky (300 g) mozzarelly
rajčatový kečup

Postup:Troubu nastavíme na 220 °C/plyn stupeň 7 a necháme předehřát. Brambory ponecháme ve slupce, propícháme vidličkou, naskládáme přímo na rošt a pečeme 1 až 1 ½ hodiny, aby se uvnitř téměř rozpadaly. Po vyjmutí ven necháme brambory zchladnout tak, aby se bez nebezpečí popálení daly vzít do ruky. Všechny opatrně rozřízneme na poloviny, lžičkou vydlabeme nadýchanou dužninu do mísy a slupky dáme prozatím stranou. Okapanou mozzarellu nakrájíme na drobné kostičky a spolu s 2 lžícemi kečupu přidáme k bramborové mase. Vše promícháme a směsí naplníme opečené slupky. „Lodičky“ naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme kečupem, aby vyhlížely jako děsivě zkropené čerstvou krví, a vrátíme do trouby. K zapečení potřebují asi 15 minut, aby se prohřály a sýr roztál. Osm kusů postačí pro čtyři až osm dětí, což přirozeně závisí na jejich věku.

Poznámka: Když tyto brambory děláte dětem k večeři, bývá rozumné přidat do kopy malé párečky, které naskládáte na plech a dáte do trouby o čtvrt hodiny dříve, neboť k řádnému prohřátí a mírnému opečení potřebují 30 minut.

Čarodějnické vlasy

Aktivisté za práva dětí by dozajista prohlásili, že lhát dětem je kruté a špatné, avšak za žádnou cenu bych vlastním ratolestem neprozradila, že černé špagety se barví sépiovým inkoustem. Když na mě syn – informovaný o tomto faktu matkou svého kamaráda – udeřil, jak to je, zahrála jsem scénu hodnou Oscara a s výrazem pohrdání a zmatku odpověděla: „Jak směšné! Takhle plést někomu hlavu! Vážně hloupý nápad.“

Cítím se v klamu lépe, když řeknu, že černá barva je dílem starého známého potravinářského barviva, což zní jako pravda. Jenže pak se cítím hůř ze zdravotní stránky a musím si připomenout, že jsem stejně lhala. Uvízla jsem ve vlastních osidlech, což určitě zavinil Halloween.

Na tento recept budete potřebovat:

500 g černých špaget
3–4 lžíce česnekového másla nebo 2–3 lžíce másla + 1 lžíce česnekového oleje

Postup: Špagety dáme do spousty osolené vařící se vody, podle pokynů na obalu uvaříme na skus, scedíme a promícháme s česnekovým máslem. Jednoduché, že?

Poznámka: Přestože si mé děti z nevysvětlitelných důvodů oblíbily česnekové máslo prodávané v obchodech, mnohem častěji používám čisté máslo a česnekový olej. Máslo volím proto, že uhlově černé špagety promění v trochu našedlé, a podle mého mínění by čarodějnice měly mít prošedivělé vlasy. Jestliže chcete pramenům zachovat odstín gagátu a přidat trochu lesku, pokapejte špagety jen česnekovým nebo obyčejným olejem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist