Domácí bylinkový čaj – které rostliny pěstovat
Snad nejjednodušším způsobem, jak si užít bylinek je, že si z nich připravíte čaj. Bylinkový čaj (někdy označován jako „tisane“, protože termín čaj býval vyhrazen pro nápoje z konkrétní rostliny čajovníku čínského) lze vyrobit z listů, květů, semen nebo dokonce kořenů bylin. A je jedno, za se jedná o čerstvě sklizené nebo sušené a skladované.
Ať už si vyberete jakoukoli bylinu, postup je (většinou) jednoduchý. Sušené bylinky zalijeme vroucí vodu a necháme louhovat. Pěstování bylin na čaj je jednou z nejlepších věcí, které můžeme na své zahradě udělat. Nepotřebujete k tomu ani vyhrazenou bylinkovou zahradu. Fenykl pěstovaný v běžné zahradě bude chutnat stejně dobře jako ten, který si vypěstujete na parapetu okna. Ale nyní se už pojďme podívat, které bylinky si zvolit.
Bazalka
Bazalka má svěží chuť, která připraví čistý a osvěžující čaj. Používejte spíše listy čerstvé, než ty sušené. Na šálek čaje jich budete potřebovat jen pár, v závislosti na jejich velikosti. Podle chuti poté můžete přidat další.
Heřmánek
Heřmánkový čaj se vyrábí z rostliny podobné sedmikrásce. Má ovocnou, jablečnou příchuť a používá se již po staletí k léčbě všech druhů onemocnění – zejména jako uklidňující nápoj po náročném dni. Je dokonce známo, že potlačuje choroby u ostatních rostlin. Můžete použít čerstvé či usušené květy. Na šálek čaje potom postačí 1 až 2 čajové lžičky.
Fenykl
Fenykl má jasnou, lékořicovou chuť, která vás zahřeje a uklidní. V jakékoli formě má být velmi vhodný pro trávení. K přípravě čaje můžete použít drcená semena nebo listy. Budete potřebovat pouze jednu čajovou lžičku semen nebo několik fenyklových lístků (větviček). Tento čaj je stejně tak aromatický jako chutný.
Levandule
Levandule má ohromující vůni, která při přípravě provoní celý domov. Je známo, že uvolňuje a pomáhá při nespavosti, takže je to skvělý čaj na večer. K přípravě nápoje použijte pupeny. Na vylouhování vám postačí čajová lžička (můžete přidat i více, podle chuti). Nechte ho odstát po dobu pěti minut (nebo i déle), aby se dostatečně uvolnilo aroma.
Meduňka
Meduňka spadá do stejné „rodiny“ jako máta. Pokud tedy tyto dvě smícháte, získáte ostrou citrusovou chuť mixovanou s ochlazující mátou. Roste velmi dobře a hojně. Čerstvé listy působí nejlépe, ale lze použít i sušené pro bylinkovější chuť. Na čaj budete potřebovat asi ¼ listů na jeden šálek. Než je zalijete, roztrhejte je, abyste získali maximální chuť.
Máta
Máta je velmi známou bylinkou při přípravě čajů. Její vůně i chuť jsou povzbuzující. Vyzkoušejte například mátu klasnatou či mátu peprnou. V každé odrůdě se skloubí různé chuti na které si vzpomenete, včetně růže, čokolády či pomeranče. Čerstvé listy dodají největší explozi chuti, ale sušená máta drží svou chuť a vůni lépe, než většina bylin. Připravte si čaj z několika málo listů a postupně přidávejte.
Zavinutka
Zavinutka má mnoho jmen – včelí balzám, čaj oswego. I ona spadá do „rodiny“ máty. Roste docela agresivně, takže dávejte pozor, kde ji budete pěstovat. Čaj ze zavinutky je silnější a má bylinkovější chuť než čaj z máty. Začnete tím, ž použijete několik listů – čerstvých nebo sušených. Můžete také použít její jedlé květy.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.