Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Dobroty podle Nigelly Lawson

Lis 1216 Autor: Redakce

kniha zivot je hostinaŽe vám toto jméno nic neříká? O hodně přicházíte, protože se bezpochyby jedná o královnu gastronomie, která dokáže s grácií vykouzlit klasické recepty, stejně jako pohoštění pro větší skupiny lidí na Vánoce a podobně. Nechybí odzkoušené recepty na oslavu narozenin, nového zaměstnání, rodinného výročí nebo svatby. My už jsme vám představili dva recepty ze špaget, které najdete zde. Stejně tak máme výborné ohlasy na Halloweenské recepty pro děti. Dnes přinášíme tak trochu „mišmaš“ receptů. Na druhou stranu si vybere každý, pro malý i větší hlad, pro přípravu ultrarychlou i poněkud zdlouhavější. Pokud jste z receptů nadšeni stejně jako my, můžete je najít v některé z mnoha kuchařských show nebo v nové knize této pozoruhodné kuchařky- Život je hostina. Knihu vydala v listopadu 2012 Euromedia Group k.s., Knižní klub.

Toast s houbami

Toast s houbami nezní nijak fantasticky, avšak tento je jemně provoněný česnekem a muškátovým oříškem a pohlazený spoustou másla a smetany, takže v mžiku vzbudí stejně blažený pocit jako sametově hebká krémová polévka.

Chléb musí být bílý, nakrájený na tlusté plátky a nesmí být moc opečený, což znamená, že má mít světle nazlátlou křehoučkou kůrku a měkký vnitřek, aby do sebe dokonale vsál lahodnou šťávu. Jestliže máte po ruce pouze tence plátkovaný bílý chléb v plastovém obalu, pak radím následující trik: mírně opečte dva plátky, jeden potřete navrchu máslem s přiklopte tím druhým, na který navršte houby.

Na tento recept budete potřebovat

45 g másla
1 lžička česnekového oleje
125 g drobných žampionů
½ lžičky stolní soli
1 lžíce Marsaly, sherry nebo bílého vína
štědrý ždibec čerstvě mletého černého pepře
70 ml zakysané smetany
1 tlustý plátek dobrého bílého chleba
štědrý ždibec čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Žampiony rozčtvrtíme, očistíme. Na nízkém až středním žáru v pánvi zahřejeme máslo a olej. Na horký tuk dáme žampiony, které osolíme a trpělivě mícháme, dokud nezačnou pouštět šťávu. Pak houby podlijeme Marsalou (nebo sherry či vínem), popepříme a přidáme zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme a necháme mírně vařit asi 3 minuty, aby se šťáva hladce propojila.

Ihned po přidání smetany dáme chléb do topinkovače. Jakmile se opeče, přendáme ho na talíř, přelijeme houbami se vším sosem a poprášíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Poznámka: Pokud doma nemáte celý muškátový oříšek – který by neměl chybět v žádné kuchyni, neboť do řady pokrmů vnese vlastní čerstvou chuť, pak do hub těsně předtím, než je navršíte na toast, vmíchejte ¼ lžičky koupeného strouhaného muškátového oříšku.

Bramborová pánvička

Dále nabízím jeden ze svých nejoblíbenějších způsobů zužitkování zbylých vařených brambor. Někdy dělám tento pokrm od samého základu z drobných nových brambor, které rozpůlím, aby do sebe později lépe vstřebaly chutě slaninovo-sýrorovo-vaječné omáčky. Mám nevysvětlitelné obavy, že by se všechno rozpadlo na kousky, kdybyste na uvedeném postupu něco změnili.

Přesně po tomto zatoužím, když se odněkud vrátím domů s žaludkem překyseleným levným vínem, avšak pánvičku dělám často i ve dnech, kdy mám zdraví nenarušené. Jako malou lichotku bych dodala, že tento pokrm považuji za špagety carbonara v britském stylu, přinášející vydatnou injekci a spokojenost, když se o půlnoci začne žaludek svírat hladem.

Budete potřebovat:

65 g mraženého hrášku
375 g vařených nových brambor
2 plátky prorostlé slaniny
1 lžička rostlinného oleje
2 vejce
50 g nahrubo nastrouhaného čedaru

Postup: Do menšího hrnce dáme vařit osolenou vodu. V pánvi zahřejeme olej, na nějž nůžkami nastřiháme slaninu na proužky, které necháme pozvolna se opékat. Hrášek vsypeme do hrnce s vařící se vodou, k němuž po 4 minutách přidáme brambory, jimž dopřejeme minutu, aby se prohřály. Zeleninu scedíme, vyklopíme na opečenou slaninu, oboje promícháme a pánev odstavíme z plotny. Vejce rozšleháme se sýrem, nalijeme do pánve a dobře promícháme s horkou základní směsí. Hotový pokrm přendáme do mísy nebo na dva talíře a ihned podáme.

Poznámka: Když začínáte od samého základu, přidejte hrášek k bramborám asi 5 minut před tím, než jsou vařené doměkka.

Její recepty na špagety najdete ZDE.

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist