Cukrárna doma-díl 1. KREMROLE
Také si rády zahrajete čas od času na cukrářku? Kupované zákusky a dortíky sice vypadají úžasně, mnohdy ale mají poněkud syntetickou chuť. A že jsou drahé, to už snad řešit nebudeme vůbec. Domácí zákusky jsou mnohem lepší a navíc z nich dýchne teplo domova. Přesně víte, co jíte. Čerstvost je jednoduše zaručena kvalitními surovinami. V dnešním dílu seriálu „Cukrárna doma“ si představíme základní recepty na domácí kremrole. Jsou hodně sladké, hodí se k černé kávě a co je hlavní, děti je milují. Jde o zákusek, kterým neurazíte a není až tak náročný na přípravu. Těsto si totiž můžete nachystat doma, nebo koupit klasické chlazené listové těsto. Rozdíl pozná jen opravdový milovník trubiček se sněhovým krémem. Receptů na kremrole nám přišlo několik, my jsme vybrali jeden z těch jednodušších receptů, kdy se těsto s tukem a bez něho nepřipravuje zvlášť.
Na domácí kremrole (asi 30 ks) budete potřebovat
400g přesáté hladké mouky
kostku (250g) másla, hery nebo stely
200 ml smetany na šlehání
1 rovnou lžíci octa
špetku soli
hladkou mouku na podsypání
Na bílkový krém budete potřebovat
5 bílků z větších vajec
350g cukru krupice
menší rozšlehané vejce na potření před pečením
cukr moučka na posypání
Postup
V prvé řadě musíme podotknout, že kremrole se motají na speciální cukrářské trubičky, které seženete ve všech domácích potřebách (20 ks asi 60 Kč). Teď už ale k samotnému postupu. Ze všech surovin vypracujeme pevnější těsto, které necháme přes noc odpočinout zabalené v igelitu v ledničce. S těstem se poměrně dobře pracuje, ale i tak je nutné podsypání válu hladkou moukou. Po vyválení těsta ho nařežeme na pruhy, které namotáváme na cukrářské trubičky. Namotané trubičky vyskládáme na plech s pečícím papírem a vždy mezi nimi necháme několik centimetrů prostor. Potřeme rozšlehaným vejcem (nikdy nepoužívejte jen žloutek, rychle se pálí) a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Kremrole necháme mírně vychladnout a stáhneme z trubiček.
Nyní se dostáváme k přípravě sněhu. Ten můžete nachystat klasicky, ale to jen v případě, že máte opravdu velmi čerstvá vejce z prověřeného zdroje. V opačném případě doporučujeme připravit krém tak, že si do 5 bílků přidáte 300g pískového cukru (v případě potřeby dosladíte) a začnete šlehat nad vodní párou. Vyšlehání bílků do požadované hustoty trvá několik minut.
Tuhý krém necháme mírně vychladnout a kremrole plníme cukrářským pytlíkem z obou stran. Nezapomeňte naplněné kremrole nechat ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Před podáváním mírně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náš tip: Pokud chcete kremrole obměnit, naplňte je přislazenou pařížskou šlehačkou. Tu nachystáte tak, že čokoládu na vaření rozpustíte ve smetaně na šlehání (pozor, nesmí se vařit), přidáte 10 dkg cukru moučka a vychladlé vyšleháte se ztužovačem šlehačky.
Kremrole lze ale plnit také na slano. My jsme vyzkoušeli vaječnou pomazánku a musíme podotknout, že tyto kremrole zmizely jako první. Jde o výborný předkrm, který musíte zkusit.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.