Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Čas podzimní sklizně je hojný, barevný a…někdy nezralý

Zář 1330 Autor: Renata Petříčková

… a možná ho někdy zkrášlí i nějaká ta jinovatka nebo slaboučká námraza. Typickými plody pro tento čas jsou různé druhy dýní, tykví, zelí, ořechů, sběr semen pro další sezónu a nějak zužitkovat můžeme i nedozrálé plody. Ale podzimní zahrada toho nabízí ještě mnohem víc.

Než úrodu sežehne první mráz, můžeme získat ještě hodně inspirace a dobrot!

Cukety, tykve a dýně

nedozrala dyneCukety většinou zrají již od konce června a jejich sezóna končí v říjnu. Nechceme-li si pár kousků nechat pro semínka na příští rok, sklízíme je mladé, do velikosti asi 20 cm. Tehdy jsou ještě křehké, nevadí v nich semínka a rostliny směle nasazují množství dalších květů, protože se nevysilují dozráváním velkých cuket. V tuto dobu ale už můžete nějakou tu cuketu nechat „na semeno“.

Naopak hit posledních let – dýně, tykve a zejména pak dýně hokaido – vyžadují plnou zralost. Jen tehdy má jejich dužina plnou sladkou chuť, která vynikne zejména při pečení. Zralost poznáte podle stopky, která začíná strupovatět a zasychat. Příliš brzy odtržené dýně jsou ještě nezralé a chuťově se podobají nevýrazným patizónům nebo cuketám.

Jak je uchováváme: zralé tykve a dýně uchováváme 3 – 7 měsíců zabalené do novin na měkké podlaze nebo v dřevěných vystlaných bedýnkách. Máte-li seník, schovejte je zabalené do sena – vydrží prý až do jara!

Nedozrálé plody? Nechte dozrát nebo zpracujte!

S podzimem nacházíme na zahradě také množství plodů, které už nedozrají. Můžeme je buď zpracovat do čalamád nebo je  nechat dozrát při pokojové teplotě doma.

nedozrala rajcataRajčata a papriky – rajská jablíčka sklízíme plně vybarvená, jsou-li již naoranžovělá, můžeme je utrhnout a nechat dozrát v bedničce nebo na okně. Zelená rajčata můžeme před prvními mrazy otrhat a uložit do nádoby přikryté novinami. Postupně budou dozrávat ještě několik týdnů. Jiným trikem je ukládat nedozrálá rajčata do papírových sáčků – i tam postupně dozrají. Někteří rajčata sklízí i se stopkami jako hrozny a zavěšují je do teplé místnosti, i tak postupně dozrají a zachovají si díky stopám svěžest. Stejným způsobem můžeme sklízet i papriky. K zelenině je přínosné přidat zralé jablíčko – urychlí svými výpary zrání rajčat či paprik.

Čalamády, do kterých přidáme část nezralých rajčat společně k paprikám a zelí, není třeba se obávat. Děláte-li však čisté čatní z nezralých rajčat, dbejte na dokonalé tepelné zpracování. Nezralá rajčata obsahují toxin solanin, takže to je, jako bychom jedli nazelenalé brambory. Množství solaninu, které zbyde v potravině po tepelné úpravě a sterilizaci, je sice malé, ale přesto se výrobky z nezralých rajčat nedoporučují dětem a lidem, kteří jsou na solanin citliví – například migrenici.

TIP: Zajímavým tipem je udržení rajčat při životě jejich přestěhováním do přívětivějších míst – třeba do chladné místnosti, chodby nebo verandy. Pěstujeme-li nádobové rostliny, není to problém. Z volné půdy bychom je ale musely do nádoby (kbelík, velký květináč) přesadit. Takto „zachráněná“ rajčata prý na stromku dozrávají až do vánočních svátků.

Ještě vám plodí okurky? Chraňte je před deštěm

Pokud vám ještě v tuto dobu plodí okurky nakládačky, pokuste se je zakrytím chránit před podzimními dešti a můžete ještě pár plodů sklidit do prvních mrazíků. V tuto dobu už většinou nehrozí větší epidemie okurkové plísně a i notně zdecimované porosty okurků mohou překvapivě ožít a ještě nějaký plod urodit.

Bylinky – zmrazit nebo udělat pesto!

bylinky krajeniZima až na výjimky nepřeje ani bylinkách a tak něco musíme udělat i s bylinkovou zahrádkou. Aromatické rostliny můžeme samozřejmě ještě v teple domova nasušit jako koření nebo na čaj, ale můžeme z nich také udělat výborné pesto. Namixovaná směs oleje, piniových nebo slunečnicových oříšků, bylinek a soli se potom hodí pro všelijaké použití (marinády, omáčky, zálivky na salát) a v ledničce vydrží i několik týdnů. Bylinky také můžete nadrobno pokrájet a zmrazit ideálně ve formovači na led, protože tam získáme rovnou přesnou dávku bylinek podle potřeby.

TIP: Chcete bylinky i v zimě? Právě teď je ideální čas pro to, přesadit si patřičné trsy do truhlíků nebo květináčků pro zimní pokojové pěstování.

Jak vidíte, ještě toho na zahrádce můžeme hodně sklidit a zužitkovat. Čas zrání je pomalu u konce, my si ho však můžeme díky trikům našich babiček a moderním technologiím maličko prodloužit.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist