Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Brokolice – nenáročná zelenina na vaši zahradu

Kvě 1607 Autor: Redakce

brokolice v kuchyniBrokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jednoletá i dvouletá rostlina, která pochází ze Středomoří. Jejím blízkým příbuzným je květák. Zelené růžice dusíme, vaříme, zapékáme nebo jíme syrové.  

Brokolice stonková vytváří menší růžice, které lze sklízet postupně, naproti tomu brokolice květáková má růžice velké a sklízíme ji jednorázově. Jednotlivé odrůdy se od sebe dále liší dle doby sklizně. Některé jsou rané, jiné mezidobé či pozdní. K časnému pěstování na jaře využíváme odrůdu Milady F1, což je brokolice s vysokou hmotností výborných růžic. Je odolná vůči napadení perenosporou (houbová choroba). Za další zmínku stojí pozdní odrůda Liberty F1 s velkými pevnými růžicemi. Pěstujeme ji na podzim a v létě. V poslední době se nejoblíbenější odrůdou stala brokolice Prince F1 AF. Její pevné a těžké růžice s jemnou strukturou lze sklízet až do prvních mrazíků.

Jak na pěstování brokolice

brokolice pestovaniBrokolice není náročná. Docela dobře snáší slabší krátkodobé mrazíky až do minus pěti stupňů Celsia, výkyvy teplot a krátkodobé sucho. V případě, že si sadbu brokolice chceme pěstovat sami, pak je lepší vysévat ji přímo na stanoviště, protože semenáčky nesnášejí přesazování dobře. Záhon již na podzim dobře pohnojíme. Nejlépe se hodí rozložený kompost či hnůj. Brokolice během svého růstu potřebuje hojnou zálivku. To se však mění v době, kdy se tvoří růžice. Tehdy zalévání omezíme.

Proč ji pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku

Brokolice obsahuje hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost svalů, tvorbu hormonů a přenos nervových vzruchů. Vláknina v této zelenině posiluje epitelu sliznice střev a preventivně tak působí proti jejich onemocnění. Ženy by v období menstruace měly přijímat větší množství železa. Právě zde může přijít na řadu brokolice, která ho má dostatek. Najdeme v ní také vitamín C, který pomáhá předcházet nachlazení a únavě v náročném období jako je jaro a podzim. Během konzumace brokolice dochází k urychlení látkové přeměny ve všech tělesných buňkách, a tím i jejich vitalizaci. Živiny brokolice nejlépe využijeme, budeme-li ji kombinovat se zeleninou obsahující biotin – to jsou například rajčata a špenát. Nezanedbatelné množství draslíku příznivě působí na odvodňování a na snížení krevního tlaku. Látky, v brokolici obsažené, pomáhají při detoxikaci těla.

brokolice vareni

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist