Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Vyznáte se v rajčatech?

Čvn 1226 Autor: Redakce

Dnešní článek bude další z našeho seriálu: Vyznáte se v…

Chockmato rajcataVětšina z nás rozděluje rajčata buď podle velikosti na cherry a klasická, nebo podle barvy na červená a žlutá. Na našem trhu můžete ale zakoupit spoustu druhů rajčat, které mají nejen různé velikosti a barvy, ale navíc se liší způsobem použití. Velmi oblíbená jsou v dnešní době také rajčata nevšedních barev, jako jsou například hnědá rajčata s obchodním názvem Kumato s vysokým obsahem vitaminu C. Pochutnáte si i na nevšedních menších rajčátkách Chockmato, které jsou na pultech našich supermarketů běžné. My vám v dnešním článku přinášíme základní přehled těch, které jsou u nás běžně k dostání.

Datlová rajčata

Datterino, San Marzano jsou druhy malých rajčátek oválného tvaru. Jde o silnostěnná rajčátka, která na platíčku koupíte naprosto běžně v našich supermarketech. Jejich hlavní výhodou je, že jsou voňavá a chutná i v zimním období. V tuto dobu jsou oproti keříčkovým rajčatům dosti drahá. 250 g stojí asi 30 Kč. Tato rajčátka ale stojí za to. V sezóně je používejte i na vaření. Velmi krásná jsou jako jednohubky-plněná.

Masitá rajčata

masita rajcata

Větší plody těchto rajčat (například Costuloto, Rohaté andské, Cuore di Bue) jsou u bubáku zvrásnělá a přesně podle toho je poznáte. Tato rajčata se podle italských šéfkuchařů hodí na saláty. Mají totiž velmi silnou stěnu, která je poněkud moučná. Při výběru v obchodě rajčata očichejte, měla by mít specifickou rajčatovou vůni a tak také poznáte jejich zralost. Nenechte se mýlit, masitých rajčat najdete na našich pultech více druhů od menších až po obří. Na vlastní kůži si vyzkoušejte, která vám budou nejvíce vyhovovat, a těm pak zachovejte přízeň.

Keříčková a tyčková rajčata

Jde o běžně pěstované druhy, které podle odrůdy můžete pěstovat ve skleníku, foliáku i volně na poli. Většinou se jedná o dužnatá rajčata se širokým použitím. V případě vyšších výnosů se nežinýrujte zavařit domácí kečup či rajčatové pyré, na kterém si budete pochutnávat po celou zimu. Plody keříčkových i tyčkových rajčat mohou být kulatá, oválná, červená i žlutá. Doma vypěstovaná budou nejlepší, jejich sezóna se blíží, tak se jich pořádně přejezte. Do salátu vykrojte „bubáka“ a použijte i naprasklé plody. Ty jsou nejzralejší a mají nevýraznější chuť. Běžně jsou k dostání naše i zahraniční odrůdy, jako je Elegance, žluté Locarno a podobně.

Cherry rajčátka

cherry rajcatkaTa si pěstujte i za oknem nebo na balkoně. Seženete odrůdy také převislé a miniaturní. Na balkonová rajčátka nebo na jakákoliv pěstovaná v nádobě, používejte speciální hnojiva, která dodají rostlinám potřebné živiny a plodům dodají aromatickou chuť a vůni.

Klasickou odrůdou je Cherolla, ale v obchodech seženete také třešňová rajčátka Conchira a mnoho dalších rajčátek různé barvy. Vždy kupujte rajčata v plně zralosti, nekupujte nazelenalá s tím, že je necháte doma dozrát, nikdy nebudou tak sladká. Zejména v sezóně je používejte do jídla, protože není nutné je loupat. Ostatně podle toho také poznáte jejich správnou dobu vaření či dušení. Měly by být zavadlé, ale slupka na nich musí držet, pak jsou dokonalé. Výborné jsou do základu aglio y olio a podobně.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist