Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Vyrobte si vlastní domácí mýdlo

Bře 1422 Autor: Redakce

Domácí mýdlo je výbornou dekorací koupelny i skvělým vlastnoručně vyrobeným dárkem, který určitě potěší. Popíšeme si dva způsoby jeho výroby – takový, který zvládne i dítě, ten další již vyžaduje určitou zručnost a opatrnost.

domaci mydloZáleží na Vás a Vaší fantazii, abyste si vyrobili přesně takové mýdlo, které bude krásné, dobře vonět a bylo i příjemné pro pokožku. Proto je možné do mýdel přidávat různá másla jako je máslo bambucké nebo oleje, dokonce i hydratační krém. Co se týká olejů, je vhodné do mýdel přidávat následující tři: olivový olej – dobře čistí a ošetřuje pokožku, kokosový olej – zajišťuje přirozenou pěnivost mýdla, zvláčňuje a mýdlo vytvrzuje, palmový olej – zaručuje pevné mýdlo a dobře čistí. Tyto oleje by se měly do mýdel dávat v poměru asi 35 (olivový) : 45 (kokosový) : 20 (palmový). Jako dekorace do transparentních mýdel můžeme přidávat nejrůznější přísady od kávových zrn po aromatická dekorační koření (skořice, badyán a další). Mletá káva může v mýdlu sloužit jako peeling.

Vlastní mýdla z mýdlové hmoty

Nejjednodušším postupem výroby je zakoupit si ve specializovaném obchodě nebo na internetu mýdlovou hmotu. K dostání je v průhledné a neprůhledné bílé barvě po kvádrech. K dostání jsou i různé mýdlové dekorační vločky a kuličky, které se do mýdlové hmoty přidávají, teplem se nerozpustí a nezmění tvar jako hmota samotná.

Potřebné suroviny:

Mýdlová hmota, forma na odlití mýdla (plastové kelímky od potravin jako je máslo; silikonové formičky na pečení a led; kovové krabičky a podobně; stačí i pečící papír, na který klademe vykrajovátka na vánoční cukroví a po ztuhnutí jen vymáčkneme), sporák či mikrovlnnou troubu, hrnce, kosmetické barvivo, bylinky nebo aroma, dekorační mýdlové vločky, kuličky a další dekorační přísady dle uvážení

Postup výroby:

domaci mydloPředem si připravíme formy na odlévání. Mýdlovou hmotu rozkrájíme na menší části pro lepší rozpuštění. Vložíme ji do hrnce, který v ideálním případě vložíme do dalšího hrnce s vodou, tudíž rozpustíme mýdlovou hmotu jako čokoládu. Postačí však i za stálého míchání rozpustit klasicky v jednom hrnci. Hmota se bude rozpouštět okolo 60°C. V mikrovlnné troubě nastavíme výkon 400 až 600 W a vizuálně kontrolovat stav rozpuštění. Hmota by se neměla zbytečně přehřívat z důvodu tepelného poškození a zakalení. Do rozpuštěné hmoty přidáváme barviva, bylinky, aroma apod. Tekuté přísady přidáváme po kapkách (vhodné je kapátko nebo injekční stříkačka) z důvodu jejich velké koncentrace. Zamícháme přísady. Takto vylepšenou hmotu odléváme do formiček. Formičky mohou být jakékoliv, proto je vhodné do nich vložit pečící papír a mýdlo nechat ztuhnout na něm. Doba tuhnutí směsi je závislá samozřejmě na množství mýdla ve formičce, na okolní teplotě, typu mýdla a množství a typu přísad. Zhruba po 15 můžeme formičkami pohnout, aniž by se mýdlo uvnitř zničilo. Za cca dalších 15 minut by mělo být mýdlo připraveno pro vyklopení z formy, rozhodně se nejprve radši ujistěte, že je ztuhlé. Pokud máte čas, nechte ho ve formě o trochu déle. Jestliže nemáte mnoho času, lze tuhnutí urychlit snížením okolní teploty. Rozhodně nedoporučujeme vkládat do lednice nebo dokonce mrazáku – mýdlo se orosí. Ochlazení provedeme například položením mýdla na studenou dlažbu nebo do sklepa.

Pokud jde o množství a poměr surovin, uvádíme možnou skladbu pro přípravu levandulového mýdla z hmoty. Na 0,3 kg mýdlové hmoty připadá čtvrtina šálku lístků levandule (sušených), 2 kávové lžičky levandulového aroma (aromatizovaný olej), polovina kávové lžičky rozmarýnového oleje a fialové (lze samozřejmě i jiné) gelové potravinářské barvivo (stačí několik kapek).

domaci mydloPokud by vás zajímalo, jak vytvořit mýdelnou spirálu v bloku mýdla, jako ručně vyráběná profesionální mýdla, nejde o nic složitého. Již popsaným způsobem si připravíme mýdlovou aromatizovanou a obarvenou hmotu, kterou nalijeme na podložku (např. talíř). Necháme chvilku zatuhnout a nalijeme další vrstvu jiné barvy pro zajímavý efekt. Napůl zatuhlé, ještě teplé mýdelné pláty srolujeme do ruličky. Takovouto ruličku vložíme do delší vyšší formy a zalijeme další mýdelnou směsí. Po zatuhnutí vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky jako roládu.

Mýdlo vařené za studena

Jedná se o nebezpečnější metodu, kde budeme pracovat s chemikáliemi. Je tedy nutné zajistit bezpečnost při postupu práce. Rozhodně by tuto metodu neměly dělat děti. I kvůli její náročnosti však doporučujeme připravovat první zmíněnou metodou.

Potřebné přísady:

Ochranné pomůcky – gumové rukavice a brýle nebo jinou ochranu očí a obličeje, 125 g hydroxidu sodného, 1000 g olivového oleje (nebo již zmíněné oleje v určeném poměru), 380 ml destilované vody, hrnec nebo jiná tepelně odolná nádoba (musí vydržet teplotu cca 100°C), formy (tepelně odolné), ruční šlehač, digitální váha, hrneček nebo nádoba na zničení při vážení hydroxidu.

Postup výroby:

domaci mydloOpět si nachystáme vše potřebné. Formu vyložíme pečícím papírem (u silikonových se mýdlo bude dobře vyklápět i bez něj). Hydroxid sodný si odvážíme si v nádobě, kterou můžeme zničit. Destilovanou vodu odměříme nejlépe do nerezového hrnce. Za použití ochranných prvků pomalu postupně naléváme hydroxid do vody a pomalu ho vmícháváme. Opačný postup by byl velmi špatný! Mícháme do úplného rozpuštění hydroxidu ve vodě. Proběhne chemická reakce, kdy se směs samovolně zahřeje na cca 90°C, uvolní se výpary. Z tohoto důvodu provádíme proces v přímo větrané místnosti, kterou po zamíchání roztoku opustíme. Teploměrem pak kontrolujeme teplotu směsi, dokud se neustálí na cca 30°C. Roztok je možné chladit v další nádobě se studenou vodou nebo ve dřezu. Připravíme si olivový olej (máme-li pevné tuky, musíme je předem rozpustit na sporáku) na teplotu shodnou se směsí. Směs pomalu vmícháváme do nádoby s olejem, ponoříme dovnitř mixér a vyšleháme – proběhne zmýdelnění, kdy směs zhoustne a zakalí se. Mixujeme do doby, kdy je směs požadovaně tuhá, zhruba jako krupicová kaše. Přidáme aroma a barviva, případně dekorační suroviny a přísady (měly by tvořit asi 1 až 3% mýdla). Směs naléváme do forem nebo jedné větší. Tuto formu bychom měli izolovat například peřinami, aby si udržovala teplo a mohla ještě pracovat. Mýdlo by mělo zůstat takto zaizolované po dobu 24 hodin. Vyklopit z formy a krájet můžeme po těchto 24 hodinách. Mýdlo necháme uložené zrát asi 3 až 6 týdnů (ideálně na dřevěných roštech na dostatečně větraném místě). Je to důležité z hlediska zbavení se nadbytečného žíravého hydroxidu sodného. Během této doby se pH změní na neutrální. Poté ho můžeme používat.

Pokud se do přípravy pustíme, určitě je vhodné nejprve zhlédnout nějaké video-postupy, kterých najdeme na internetu mnoho (například youtube.com – zadáním slov jako „homemade soap“, „making soap“) nebo se inspirovat nějakým z mnoha obrázků již hotových dekoračních mýdel.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist