Ostružiny-podzimní vitamínová bomba
Konec léta je ten správný čas vydat se do lesa nejen na houby, ale také na správně vyzrálé ostružiny. V každém lese, na takovém místě kam dosáhnou sluneční paprsky, trnité keře, které jsou obsypané černými plody, jistě najdete. Ostružiny jsou totiž nejen velmi chutným a oblíbeným ovocem, ale také obsahují mnoho vitamínů a látek prospívajících našemu tělu.
Pokud budeme konkrétně jmenovat zdraví prospěšné látky, které jsou v ostružinách obsaženy, určitě bychom měli na prvním místě zmínit vitamín C, toho je zde totiž opravdu velké množství. Další důležitou látkou jsou antioxidanty, které na sebe v našem těle vážou volné radikály. Dále můžeme jmenovat skupinu vitamínů B a minerály jako fosfor či hořčík a železo.
Na jaký konkrétní zdravotní problém je dobré ostružiny užívat? Mohou jím být křečové žíly, mužům mohou pomoci s erekcí a také se doporučují na celkovou imunitu, která právě na podzim dostává nejvíce zabrat. Avšak kromě chutných plodů jsou léčivé i listy, stačí si z nich uvařit voňavý čaj, který pomáhá nejen našemu zažívání, ale i při krčních infekcích, protože látky obsažené v listech mají protizánětlivé účinky.
Jestliže nechcete na ostružiny chodit s košíčkem do lesa, ale chcete, aby se staly vašimi výpěstky, není v tom žádný problém. Rostlina, na které ostružiny rostou, se jmenuje ostružiník, latinsky Rubus. Druhů ostružiníku je hned několik, v dnešní době se prodávají i šlechtěné rostliny, které mají plody například větší, a také jich bývá více, než na ostružinících, které rostou planě v lese.
U nás se vyskytuje až 110 původních druhů a asi 10 druhů bylo zavlečeno. Ve světě bylo celkem zaznamenáno přes 300 druhů a vznikl i speciální vědní obor batologie, který se zabývá studiem ostružiníků. Z toho důvodu následně zmíníme pouze některé známé odrůdy.
Vybrané odrůdy ostružin
Odrůda, která plodí mezi prvními, se i příznačně jmenuje, říká je jí Wilsonův raný. Již od poloviny července na této rostlině objevíte černé souplodí peckoviček sladké chuti a příjemné vůně. Vedle této odrůdy můžeme uvést ještě velmi starou odrůdu Dirksen, která se opravdu často používá k dalšímu šlechtění.
V dnešní době asi nejrozšířenější odrůdou je Thornfree, je to především díky vysoké úrodnosti, což umožňuje silný růst. A kdy si na těchto plodech pochutnáte? Nejčastěji je začnete sklízet tak od poloviny srpna, takže se dají zařadit mezi středně pozdní.
Mezi oblíbené odrůdy ostružin jistě patří i Navaho, jedná se beztrnnou rostlinu, která se řadí mezi první kultivary se vzpřímeným vzrůstem. Nabídne vám velmi pevné a chutné plody, které zrají středně pozdně, což znamená také od polovičky srpna do října, kdy bude obsypána plody i odrůda mající jméno Theodor Reimers.
Velmi oblíbeným druhem mezi zahrádkáři v tomto směru je i rostlina se zvláštním názvem malinoostružiník, nejčastěji odrůda Tayberry. Tento polokeř vyniká svými až trojnásobně většími plody, které můžeme sbírat od července do září, oproti klasickému například ostružiníku křovitému, avšak podobají se spíše malinám.
A co pěstování ostružin?
Právě nyní, na podzim, je nejvhodnější doba pro vysázení ostružiníku na vaši zahradu. Tato rostlina není nijak náročná, má ráda slunná, ne příliš přemokřená místa a také dostatek živin. Protože ostružiník vytváří dlouhé výhony, je vhodné vysazovat jej k opoře. Další důležitou informací pro jeho pěstování je to, že má dvouletý cyklus, což znamená, že z adventivních pupenů vyrostou nové, mladé výhonky, ale plody se na nich objeví až rok další. Po následném sklizení je také důležité staré výhonky ostříhat a nechat tak prostor právě těm mladým.
Jak budeme tedy provádět samotný řez ostružin?
Hlavní zásadou je pravidelnost, protože pokud bychom ostružiník nestříhali, vzniklo by nehezké křoví. Jestliže si pořídíte takový druh, který plodí jednou ročně je důležité po sklizni celé pruty ostříhat. Pokud ale máte takový ostružiník, který rodí jak na jaře i na podzim, po sklizení podzimních plodů, které uzrály na koncích větviček, ustřihneme pouze tuto koncovou část. Každý rok necháme vyrůst asi 6 výhonků, které je dobré vyvázat, zbytek zcela odstřihneme.
Komentáře k článku
kateřina pracná 29.9.2016 (16:34)
chtěla bych se zeptat jestli i muže někdo poradit jak se ostružinik množi.děkuji pracná