Originální kapří recepty aneb štědrovečerní večeře jinak!
Kapr. Ryba bez které by Vánoce nebyly ty pravé Vánoce. Pokud nepatříte mezi milovníky ryb a o Štědrém dni si raději dáte kus pořádného vepřového řízku, tak vás tento článek s recepty asi moc nepotěší. Jestliže ale spadáte do druhé kategorie, kdy si o štědrovečerní večeři rádi dopřejete výtečný pokrm z této – u nás hojně vyskytované – ryby, pak budete mít radost z některých z následujících receptů na přípravu kapra.

Dáváte si o Vánocích rádi kapra? Vyzkoušejte jeden z originálních receptů. Zdroj foto: Pixabay.com – Светлана
Vánoční smažený kapr
Co budete potřebovat:
- 1 (1,5-2 kg) kapr; může být již naporcovaný na steaky nebo filety
- 2 velké cibule
- sůl na dochucení
- pepř, na dochucení
- 4 citrony
- 5 polévkových lžic strouhanky
- 5 polévkových lžic pšeničné mouky
- olej na smažení, např. řepkový olej
Postup: [Předchozí noc] Kapra naporcujte na rybí steaky (příčným řezem, proříznutím kosti) nebo na kousky filé. Hojně je osolte a opepřete.
Oloupejte a nakrájejte cibuli.
Kousky ryby vložte do velké nádoby a proložte je plátky cibule. Přikryjte víkem nebo potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce.
[V den přípravy] Vymačkejte šťávu ze 3 citronů, poslední citron nakrájejte na tenké plátky.
Ve velké míse zalijte kousky ryby citronovou šťávou a plátky citronu. Dbejte na to, aby se každý kousek ryby měl možnost s citronovou šťávou promíchat. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut odležet.
Po této době osušte kousky kapra papírovými utěrkami.
Velký talíř vysypte pěti lžícemi mouky a pěti lžícemi strouhanky a spojte je dohromady.
Vymažte velkou pánev/skleník trochou oleje na smažení. Nastavte teplotu na středně vysoký stupeň.
Uchopte jeden kus kapra po druhém a obalte ho v těstíčku. Dbejte na to, aby byly všechny strany ryby dobře pokryty.
Pokud je pánev rozpálená, můžeme začít smažit. Položte rybu na pánev a smažte ji dozlatova. Obvykle to trvá 5-6 minut z každé strany; přesná doba však závisí na tom, jak silné jsou vaše kousky. Pokračujte, dokud vám ryby nedojdou.
Podávejte ihned s čerstvými citronovými plátky po straně nebo počkejte, až vychladne, a podávejte jako studený předkrm.
Vánoční rybí polévka
Co budete potřebovat:
- Kousky hlavy a ocasu kapra obecného
- 8 šálků vody
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 lžíce másla
- 2 pastináky, oloupané a nakrájené nadrobno
- 1 tuřín, oloupaný a nakrájený nadrobno
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené nadrobno
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- rybí jikry
- 2-3 rybí filety
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
- Příloha: nasekaná petrželka a máslem potřené krutony
Postup: Rybí hlavu, ocas a filety vařte s nakrájenou cibulí v osolené vodě, dokud cibule nezměkne (asi 20 minut). Mezitím na 2 lžících másla jemně osmahněte zeleninu a rybí jikry do měkka. Když je vývar hotový, sceďte ho a nalijte do zeleniny. Rybí vývar si ponechte. V jiném hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, vmíchejte mouku a míchejte, dokud nezhnědne. Přilijte polévku, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 30 minut. Přidejte rezervovanou rybu, přidejte muškátový oříšek a podle chuti okořeňte. Když je polévka připravena k podávání, naberte ji do misek a posypte nasekanou petrželkou a krutony.
Kapří koláčky ve sladké cibulové marmeládě
Co budete potřebovat:
- 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
- Olej na smažení, např. řepkový olej
- 2 velké cibule
- 2 polévkové lžíce zavařeniny z ptačích třešní (nahradit: zavařeninou z višní)
- 3 lžíce (50 ml) jablečného octa
- 1 lžička medu
- ½ svazku (20 g) čerstvých lístků tymiánu, kopru nebo petrželky
- 1 citron
- 1 vejce (bezmléčná náhrada: 1 lžíce mletého lněného semínka se 3 lžícemi vody)
- 1 lžička sušené majoránky
- ½ muškátového oříšku (1 lžička mletého muškátového oříšku)
- 2-3 lžíce strouhanky
- 1 šálek prosa, vařeného (to je zhruba ⅓ šálku suchého, syrového prosa)
- Sůl, černý pepř, řepkový olej
Postup: [Pokud se jedná o celého vykuchaného kapra] Rybu zbavte šupin, odřízněte hlavu, ocas a ploutve. Rozdělte na filety. Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.
Filety pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 35-45 minut. Přesná doba závisí na tloušťce filetů, proto se vyplatí rybu empiricky vyzkoušet – píchnutím vidličkou. Kapr je upečený, když je jeho maso neprůhledné a neprosvítá.
Necháme vychladnout a dvakrát umeleme na masovém strojku. Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.
Cibuli nakrájejte na kostičky (lze i na půlměsíčky).
Vezměte pánev a vymažte ji lžící nebo dvěma řepkového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezezlátne.
Přidejte dvě lžíce zavařeniny z ptačích třešní, tři lžíce jablečného octa a jednu lžíci medu. Dochuťte velkou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte z ní šťávu, kterou přidejte na pánev. Odstavte nebo udržujte na velmi mírném ohni.
Vraťme se k mletému kaprovi. Rozklepneme jedno vejce – nebo pro bezmléčnou verzi smícháme jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidáme ho do kapří hmoty.
Do hmoty přidáme 2-3 lžíce strouhanky a uvařené proso. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem. Vše dobře spojte stěrkou nebo lžící.
Rukama vytvarujte ploché rybí kuličky o velikosti zhruba tenisového míčku. Obalte je ve strouhance.
Smažte je z obou stran v hojném množství oleje dozlatova (zhruba 5 minut z každé strany). Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.
Kapr v aspiku – Vánoční polský recept
Co budete potřebovat:
- 1 kapr
- 3 lžíce soli
- 4 bobule nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- 1 malá cibule
- 6 lžic želatiny v prášku
- 1 lžíce octa nebo šťávy z 1 citronu
- [volitelně] vaječný bílek
Postup: Do velkého hrnce nalijte 12 šálků vody.
Přidejte bobule nového koření, bobkové listy a sůl.
Oloupejte zeleninu a přidejte ji do vody.
Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
Mezitím omyjte a nakrájejte kapra na 1-1,5 cm široké kousky.
Kapra opatrně vhoďte do vroucí vody, začněte hlavou. Vařte 20 minut.
Po 20 minutách vyjměte kapra z vývaru. Položte ho na velký talíř a vytvarujte do tvaru ryby. Hlavu vyhoďte.
Rybí vývar sceďte. Pokud není čirý, přidejte do vývaru rozšlehané vejce a vařte, dokud není čirý.
Rozpusťte želatinový prášek s trochou studené vody.
Přidejte ho do 4 šálků horkého rybího vývaru a promíchejte.
[POZNÁMKA: Toto množství želatiny by mělo stačit. pokud vám zbylo více rybího vývaru, můžete ho použít celý. Na každé 4 šálky vývaru budete potřebovat 6 lžic želatiny v prášku].
Přikryjte kapra želé a počkejte, až ztuhne (v lednici).
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.