Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Olivovník

Čvc 1208 Autor: Redakce

olivovnikyAčkoliv je Olivovník (Olea) doma ve středomoří, zcela jistě ho lze podobně jako ibišek pěstovat také u nás. Pojďme si tedy bájný olivovník představit. Asi vás překvapí, že do čeledi olivovníkovité (Oleaceae) patří asi 40 stálezelených teplomilných stromů a keřů. V Evropě je nejrozšířenějším druhem olivovník evropský (Olea europea), který hojně najdete v jižní Evropě, kde v zimě mrazy nikdy neklesají pod -10 stupňů.

Podle jedné z bájí první olivovník vyrostl v Athénách poté, co bohyně Athéna dupla a olivovník, který ze země vyrostl, darovala Athénám. Od té doby se olivovníky pěstují, takže jde o jednu z nejstarších kulturních rostlin.

Volně rostoucí olivovníky

zrale olivyOlivovníky jsou velmi nenáročné na půdní podmínky a dokáží žít i v kamenitých půdách. Nedostatek vody řeší velmi dlouhými kořeny. Rostou velmi pomalu a dožívají se i tisíců let, takže patří mezi jedny z nejvíce dlouhověkých stromů. Obdivuhodná je také jejich schopnost regenerace. I po požáru (ty jsou v teplých oblastech poměrně časté) ohořelý strom krásně obrazí novými větévkami.

Pokud jste v některém z přímořských států, například v Chorvatsku, navštívili olivovou alej, jistě jste si všimli, že starší stromy jsou postupně nahrazovány novými. Starší olivovníky velmi málo plodí, ale jejich tvrdé dřevo se běžně využívá jako topidlo nebo pro truhlářské účely. Mladé olivovníky ale také neplodí. Po vysazení se majitelé dočkají prvních oliv až cca po čtyřiceti letech. Na konci jara, desítky let od výsadby, olivovník kvete drobnými, nenápadnými, intenzivně sladce vonícími květy, které jsou schované v úžlabních latách.

Blahodárné olivy a olivový olej

zelene olivyOvšem počkat se vyplatí, protože olivy i olivový olej jsou velmi zdravé a obsahují i přírodní antimikrobiální aldehydy a krom toho také vitaminy A, B1, B2, PP a E, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, přírodní vlákninu, ale i mikro a makro prvky, jako je železo, vápník a hořčík. Tím se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu.

Plodem olivovníku je peckovice oliva s tvrdým semenem uvnitř. My už známe olivy naložené, jinak jsou trpké a jíst se nedají. Olivy se sbírají buď nezralé, tedy zelené nebo zralé, tady černé. Obojí se nakládají do slaného nálevu a z těch černých se navíc mechanicky lisuje olivový olej.

Za studena lisované černé plody nám tedy dávají panenský olivový olej, bez kterého si italskou kuchyni ani nedokážeme představit. Pravidelná konzumace olivového oleje snižuje výskyt srdečních, cévních i nádorových onemocnění, má antioxidační účinky a navíc je výborný. Jeho blahodárné účinky využívá i farmaceutický průmysl k výrobě krémů, mýdel, vlasových masek a pleťových mlék, a to protože pomáhá hojit záněty.

Olivovník lze pěstovat i v našich podmínkách

olivy na stromePokud se rozhodneme olivovník pěstovat v nádobě, určitě se mu bude výborně dařit v klasické zemině s mírně alkalickou reakcí, kterou smícháte s pískem v poměru 1:1. Do dostatečně velké nádoby dejte před výsadbou alespoň 10 cm vysokou drenážní vrstvu a pak zalévejte s rozumem. Přirozenými podmínkami je sucho a teplo, a proto zalévejte asi jen jednou za 14 dní (na přemokření reaguje opadem listů).

Vysokou schopnost regenerace můžete využít pro tvarování husté koruny. Hodí se i pro mini keříky až bonsaje a podobně. Pokud nechcete korunu tvarovat, zcela postačí zastřihování bujných letorostů během května až června. Při řezu ale myslete na to, že se poupata netvoří na nových výhonech. Při správném zacházení se můžete dočkat prvních oliv velmi brzy (v porovnání s volně rostoucími olivovníky)-už asi za 10 let. Velmi doporučujeme koupi oboupohlavního stromku. S nákupem samčí a samičí rostliny bývá problém. Olivovník většinou nebývá napadán škůdci, ani chorobami.

Kopinaté stříbrozelené lístky a větve s porostlé trny budou nádhernou nevšední dekorací všude tam, kde se daří ibiškům.

V zimě potřebuje suché chladno a čerstvý vzduch

Zejména v zimním období zalévejte jen, když strom svinuje listy. Co se teploty týče, je vhodné na zimu olivovník přemístit do teploty cca 5-12 stupňů s dostatkem světla a proudícího vzduchu. Jinak se nových výhonů, natoř poupat, nedočkáte.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist