Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Neřešte o dovolené zalévání truhlíků!

Čvc 1309 Autor: Redakce

Čas dovolených je tu, stejně jako čas krásně rozkvetlých truhlíků na nejednom balkoně. Pokud už nechcete se zaléváním otravovat sousedy nebo rodinu, buďte chytří a příště se připravte. Jak na to se dozvíte právě v dnešním článku.

Sorpční gel

sorpcni gelSorpční gel je v dnešní době velmi oblíbeným a to nejen u zahrádkářů ale i u profesionálních zahradníků. Sorpční gel je vlastně prášek, který při styku s vodou začne bobtnat a tím se z něj stane gel. Sorpční gel dokáže svůj objem navýšit až 250 krát.

Tento gel je velmi užitečný k tomu, že pomáhá s regulací stavu vody v substrátech, ve kterých rostliny žijí. Tím rostlinám poskytnete rovnoměrnou závlahu i příjem živin. Díky tomu rostliny výborně rostou, jejich kořenový systém je velmi bohatý a budou vám krásně kvést. Pokud sorpční gel použijete k ovocným plodinám nebo k zelenině, plody těchto rostlin vám určitě nezaschnou. Sorpční gel dokáže udržet až o 70% více vody v substrátu v blízkosti rostlin. Mimo to tento gel brání také vyplavování živin do spodní vrstvy.

Je však dobré sorpční gel nepoužívat u těch rostlin, které jsou velmi citlivé na nadměrné množství vody. To znamená, že například u bylinek nebo u kaktusů je použití sorpčního gelu opravdu nevhodné.

Zaujal vás sorpční gel, ale nevíte, kdy a jak sorpční gel použít?

pouziti sorpcniho geluJe vhodné gel dostat do půdy už při sázení rostlin. Pokud byste gel do půdy sypali dodatečně, mohli byste rostlinám ublížit. Stačí, pokud sorpční gel vložíte do květináče, truhlíku atp. a smícháte s půdou.
Truhlíku s běžnou velikostí stačí 10-20 g na metr nádoby. U samozavlažovacích truhlíků bude stačit i 5g. Květináče poté potřebují 10-20 g na 10 litrů substrátu. Pokud si ale stále nejste jisti kolik sorpčního gelu použít, vždy je lepší do substrátu dát méně prášku, než více. Pokud sorpční gel používáte na záhony je dobré použít 50 g prášku na 1 m2, pokud máte semena vysazena v přesných řádcích, aplikujte 20-40 g gelu na 1 metr. Ovoce a zelenina potřebují 5g gelu na každou rostlinku.

Dejte si však pozor na jednu věc. Sorpční gel jen tak nezničíme. Jestliže náhodou nádobu s gelem ihned nezalijeme, nebo pokud substrát s gelem úplně vyschne, poté až substrát znovu zalijeme, znovu nám nabobtná. Sorpční gel se nakonec rozloží bez jakýchkoli nechtěných odpadů.

Kde se dá sorpční gel využít?

vysadba do truhlikuPokud vysazujeme rostliny do truhlíků. Zde bude tento gel fungovat jako ochranný prvek proti zasychání.

Při sázení rostlin do záhonů, zde máme dvě možnosti

Prášek můžeme přimíchat do substrátu, anebo můžeme namočit kořenový obal do již připravené směsi. Díky tomuto kroku dáme mladým výhonkům ochranu před nechtěným zaschnutím.
Při sázení zeleniny, mimo stálý přísun vláhy také můžeme zlepšit klíčení a to až o 35%.
Při sázení jahod nebo jiného menšího ovoce
Možností využití sorpčního gelu je opravdu hodně a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete.

Samozavlažovací truhlíky

V těchto truhlících můžeme pěstovat velkou většinu všech rostlin, pouze suchomilné a sukulentní rostliny se opravdu do těchto truhlíků nehodí.
Jakmile do těchto truhlíků zasadíme rostliny, dostatečně je zalijeme. Poprvé zaléváme pouze shora. Pokud jste do truhlíku zasadili již velké rostliny, další zalévání se provádí pouze doplňováním zásobníku. Pokud jste ale zasadili mladé rostliny, další 2-3 týdny ještě pokračujte v jejich zalévání shora. Poté až uplynou 2-3 týdny můžete začít vodu doplňovat do zásobníků. Do této vody je také možné přidávat hnojivo, pouze zvolte jeho menší koncentraci.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Neřešte o dovolené zalévání truhlíků!
  • karel 3.8.2014 (12:59)

    Dobry den zajimalo by me zda jde pestovat celorocne zelenina v byte bez balkonu. dekuji.

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist