Kapr šupináč nebo lysec?
Vždy si musíme uvědomit, k jakému účelu kapra potřebujeme. Kapr lysec má pevnější kůži a maso nám drží více pohromadě. Kůže je tužší, ale to oceníme při některých úpravách typu steak. Při správné úpravě je kůže lysého kapra opravdová pochoutka.
Kůže šupináčů je jemnější a chutnější. Příprava kapra je ale náročnější právě z důvodu, že musíme kapra zbavit šupinek. To jde nejlépe tupým nožem. Omyté a osušené šupinky nosíme v peněžence, aby se nás celý rok držely peníze. Pár šupinek ale naleznete i na lysákovi.
Kosti jsou neduhem kaprů. Jeden čas byl moderní vyšlechtěný kapr, který tolik kostí neobsahoval. jeho maso ale nebylo tolik dobré, protože svalovina se upíná na kosti a těch bylo v těle málo. Z toho vyplývá, že čím více kostí, tím chutnější maso.
Navíc jednoduchou úpravou můžeme kapra kostí zbavit filetovacím nožem. Malých kostiček se zbavíme prořezáním. Všeobecně platí, že nejvíce si na rybě domácí pochutnáme, pokud ji zakoupíme přímo na výlovu rybníku.
fotogalerie:
Komentáře k článku
Tomáš Král 14.9.2014 (20:44)
Pravda, ale já si stejně na kaprovi pochutnám nejvíc, když si ho sám ulovím 🙂