Jarní houbaření – smrž
Že smrže nevypadají jako houby, které obvykle sbíráte? Děláte velkou chybu, protože se připravujete o naprostou lahůdkou – a to vše navíc v době, kdy si o hřibovitých houbách můžeme ještě nechat zdát. Krom výtečné chuti ale znalce lákají také svými protizánětlivými účinky a pozitivním vlivem na imunitní systém.
Klobouk se ne vzdáleně podobá včelím plástvím, což dělá z této rodiny vřeckovýtrusých hub v podstatě nezaměnitelné jedince.
Kam na smrže?
To je panečku otázka. Tyto houby najdete snad všude a zároveň nikde. Od skalky, kterou jste zaházeli mulčovací kůrou až po nepřístupné lesy. Jejich výskyt je velmi nepravidelný. A ať už najdete jakýkoliv kultivar, určitě si na něm pochutnáte. Jedlé a navíc dobré jsou všechny. V našich končinách je nejrozšířenější smrž obecný (chcete-li žlutý), ale nalézt můžete i:
- smrž tlustonohý
- smrž vysoký (černý)
- smrž polovolný
- smrž pražský
Náš tip: Než začnete smrže připravovat, prolijte klobouk horkou vodou. Spaření dodá houbě flexibilitu a navíc se můžete zbavit písku a dalších nečistot, které by vám chroupaly mezi zuby.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.