Jak zlikvidovat kuchyňský olej správným způsobem a tipy, jak jej znovu použít
Jistě to znáte, udělali jste si vynikající večeři (například v podobě smažených řízků s bramborovým salátem) po kterém vám zbyla kupa nádobí, které je nutné sklidit. Otírání mastných skvrn z ubrusu je jedna věc, ale možná nevíte, jak naložit s použitým kuchyňským olejem. Pokud skutečně nevíte, co s ním, hlavně ho držte dál od kuchyňského odtoku – nevylévejte ho tam! Poradíme vám totiž mnohem lepší způsoby, jak se ho zbavit včetně tipů, jak jej můžete znovu využít.
Jistě, likvidace kuchyňského odpadu do odtoků se může zdát jako nejjednodušší možnost, ale je to nejméně účinný způsob likvidace kuchyňského oleje. Proč? Oleje a tuky ztuhnou a mohou způsobit velké poškození a následné ucpání potrubí. Mohou také přilákat škůdce a znečistit vodní toky. Zde přinášíme ty nejlepší tipy na likvidaci kuchyňského oleje.
Jak zlikvidovat použitý kuchyňský olej
Po použití oleje ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu a při jeho následném odstraňování postupujte podle jedné z tří níže uvedených metod:
- Olej na vaření nalijte do jednorázové nádobky s víkem. Může to být původní láhev od oleje ve které byl skladován, plastová nádoba na mléko nebo karton, nádobka od kávy nebo zakoupená nádobka na likvidaci tuku, která je k těmto účelům určená (lze sehnat na internetu). Nádobu důkladně uzavřete a uložte do domovního odpadu.
Poznámka: Nedoporučuje se používat plastové sáčky, jelikož by mohlo dojít k úniku.
- Bydlíte blízko restaurace? Ty totiž mohou mít koše speciálně pro sběr kuchyňského oleje. Zkuste je kontaktovat ohledně možnosti ukládání vašeho kuchyňského odpadu do jejich sběrného koše. Toto je dobré zvláště v případech, pokud máte k dispozici větší množství odpadu, například plánujete rodinnou oslavu/večeři, kde se spotřebuje hodně oleje.
- Pokud používáte sójový, kukuřičný, kokosový, olivový nebo slunečnicový olej (což jsou 100% rostlinné oleje), můžete je přidat na hromadu kompostu v malém množství (opravdu máme na mysli velmi velmi malé množství, protože příliš velké množství oleje může stát za vznikem požáru). Dalším důvodem je, že i žížaly konzumují olej – ač se to může zdát zvláštní, takže skutečně dodržujte minimální množství. Ujistěte se navíc, že to děláte pouze s vegetariánským olejem. Živočišný tuk je pro váš kompost jedno velké NE!
Vyzkoušejte tento tip: Použitý olej můžete smíchat s kočičí podestýlkou, která bude absorbovat olej, což usnadní jeho likvidaci.
Jak skladovat použitý kuchyňský olej
Pokud pravidelně smažíte jídlo, můžete rozhodně pomoci zabránit plýtváním potravinami (a ušetřit tak trochu peněz) opětovným použitím kuchyňského oleje. Dokud je olej čistý a není plný zbytků jídla, měli byste být schopni olej použít ještě jednou či dvakrát pro opětovné smažení. Zde je nejlepší způsob, jak připravit a uložit použitý kuchyňský olej pro pozdější použití:
- Když dokončíte smažení, vypněte sporák a olej nechte zcela vychladnout, dokud nebude mít pokojovou teplotu.
- Sceďte všechny potravinové částice pomocí cedníku vyloženého tkaninou nebo kávovým filtrem.
- Vychladlý filtrovaný kuchyňský olej skladujte v nádobě bezpečné pro potraviny nebo v láhvi, ve které byl původně. Použitý kuchyňský olej uchovávejte v ledničce po dobu až jednoho měsíce.
Pokud budete používat takto upravený kuchyňský olej, nezapomeňte, že ho musíte používat na takové potraviny, aby chuťový profil zůstal zachován. Což znamená, že pokud jste v něm smažili maso, opět ho použijte na smažení masa. Pokud byste v něm hodlali smažit koblihy, zcela byste si zkazili chuťový zážitek. Tak na to nezapomeňte!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.