Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jahodová sezóna je tady: Zužitkujte tyto sladké plody v džemu, limonádě či chutné zmrzlině

Kvě 2319 Autor: Claudie Kornelová

Jahodová sezóna je opět v plném proudu a s sebou přináší neodolatelně sladké plody, plné šťavnatosti a lahodného aroma. Tyto červené lahůdky jsou nejen osvěžující a bohaté na vitamíny, ale také se skvěle hodí k přípravě mnoha chutných receptů. Ať už si je užíváte čerstvé samotné, nebo je využíváte jako hlavní ingredienci pro dezerty, nápoje nebo dokonce slaná jídla, jahody přinášejí do vaší kuchyně radost a slast. Připravte se na explozi chutí a nechte se inspirovat některými z nejoblíbenějších jahodových receptů, které vám pomohou využít tyto výjimečné plody plné svěžesti a sladkosti.

jahody

Jahody jsou vynikající samotné či v chutných receptech. Zdroj foto: Unsplash.com – Massimiliano Martini

Výborný jahodový džem

Jahodový džem je sladký a lahodný produkt vyrobený z čerstvých jahod. Jeho intenzivní aroma a bohatá chuť přináší radost a osvěžení do každého sousta. Tento výtečný džem je ideální volbou pro milovníky jahod, kteří si rádi dopřávají sladkou lahůdku na své oblíbené pečivo.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 800 g cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkaného citronového džusu

Postup: Jahody důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte stopky. Poté je nakrájejte na menší kousky. Připravte si hrnec nebo velkou hrncovou pánev a vložte do ní jahody. Přidejte cukr a promíchejte. Následně přidejte citronový džus. Citrónová šťáva dodá džemu osvěžující kyselost a pomůže také s konzervováním.

Při mírném ohřevu postupně zahřívejte směs jahod a cukru, občas míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte teplotu na střední a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu na nízkou a nechte džem vařit po dobu přibližně 40-50 minut, občas promíchejte. Během vaření se jahody rozpadnou a džem získá hutnější konzistenci. Můžete také použít mixér nebo tyčový mixér pro dokonale hladký džem, pokud preferujete jemnější strukturu.

Před koncem vaření proveďte test hustoty džemu. Lžičkou vezměte malé množství džemu a dejte ho na talířek. Nechte ho chvilku vychladnout a poté prstem udělejte stroužek. Pokud se stroužek neklene a zůstane na místě, je džem hotový. Pokud je džem příliš tekutý, nechte jej vařit ještě několik minut a test opakujte.

Hotový jahodový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky. Sklenice s džemem dejte do hrnce s vařící vodou a sterilizujte je po dobu 10-15 minut. Tím zajistíte delší trvanlivost džemu. Po sterilizaci nechte sklenice s džemem vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte do chladničky.

džem

Jahodový džem si zkrátka musíte zamilovat. Zdroj foto: Unsplash.com – Lucinda Hershberger

Jahodová panna cotta

Jahodová panna cotta je dezert plný jemnosti a svěžesti. Její hladká a krémová textura spolu s bohatou jahodovou příchutí tvoří dokonalou kombinaci. Tato lahodná panna cotta s jahodovým závojem je neodolatelným požitkem pro všechny milovníky dezertů.

Co budete potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 listy želatiny
  • 250 g čerstvých jahod

Postup: Želatinu namočte do studené vody a nechte změknout. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, cukr a vyškrábaná semínka z vanilkových lusků. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 5 minut. Vyjměte hrnec z tepla a přidejte změklou želatinu. Míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí Panna cottu nalijte do skleniček a nechte vychladnout. Poté je dejte do lednice a nechte ztuhnout přibližně na 4 hodiny. Mezitím jahody opláchněte a nakrájejte na plátky. Na ztuhlou panna cottu přidejte plátky jahod a podávejte.

panna cotta

Panna Cotta s čerstvými jahodami? Hotová lahůdka! Zdroj foto: Unsplash.com – Wesual Click

Osvěžující jahodová limonáda

Osvěžující jahodová limonáda je skvělým způsobem, jak si vychutnat letní chvíle plné slunce. Kombinace svěžího citrónu a sladkých jahod vytváří osvěžující nápoj plný vitamínů a chutí. Tato jahodová limonáda je ideální volbou pro ty, kteří hledají lahodný a zdravý způsob, jak se ochladit během horkých letních dní.

Co budete potřebovat:

  • 250 g čerstvých jahod
  • 4-5 citronů
  • 100 g cukru (nebo podle chuti)
  • 1 litr vody
  • Několik lístků máty (pro ozdobu a případnou přídavnou chuť)

Postup: Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky. Vymačkejte šťávu z citronů a odstraňte případná semínka. V mixéru nebo s pomocí tyčového mixéru rozmixujte jahody na hladkou pastu. V hrnci smíchejte jahodovou pastu, citronovou šťávu, cukr a vodu. Dobře promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do směsi můžete případně přidat lístky máty, abyste dodali limonádě osvěžující a aromatickou chuť. Nechte je však odpočívat pouze krátkou dobu, aby příliš neovlivnily chuť limonády. Limonádu dejte do lednice a nechte ji dobře vychladnout. Před podáváním můžete přidat několik plátků jahod a lístků máty pro ozdobu. Limonádu podávejte s ledem.

limonáda

Kombinace jahod s citronem je zkrátka dokonalá. Zdroj foto: Unsplash.com – Boba Jaglicic

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina je ikonickým letním dezertem plným sladkosti a osvěžení. Její intenzivní jahodová chuť a krémová konzistence tvoří dokonalou kombinaci, která rozproudí chuťové pohárky. Tato lahodná zmrzlina je oblíbená nejen u dětí, ale také u dospělých, kteří si rádi dopřávají sladké dobroty v teplých letních dnech.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru
  • 480 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • 240 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky. V míse smíchejte jahody s cukrem a nechte je odležet asi 15 minut. Během tohoto procesu jahody změknou a uvolní šťávu. V mixéru nebo s pomocí tyčového mixéru rozmixujte jahody na hladkou pastu. Do jahodové pasty přidejte šlehačku, mléko a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Nalijte směs do nádoby vhodné do mrazáku a přikryjte ji. Nechte ji v mrazáku minimálně 4 hodiny nebo až do úplného zmrznutí. Během zamrazování občas zmrzlinu promíchejte, aby se zabránilo tvorbě krystalů. Po zmrznutí zmrzliny můžete pomocí ručního šlehače nebo mixéru ještě jednou krátce promíchat, aby byla zmrzlina hebká a krémová. Před podáváním nechte zmrzlinu asi 5-10 minut na pokojové teplotě, aby se dala snadněji nabírat. Podávejte v kornoutcích, pohárech nebo jí zdobte dezertové talíře. Nakonec ji můžete ozdobit čerstvými jahodami nebo polít sirupem z jahod.

zmrzlina

Jahodová zmrzlina bude ve vteřině pryč. Zdroj foto: Unsplash.com – micheile henderson

Jahodový sirup

Jahodový sirup je vynikající přísada pro přípravu osvěžujících nápojů a koktejlů plných jahodové chuti. Jeho sladká aroma a intenzivní chuť dodávají každému nápoji lahodný a svěží charakter. Tento sirup je skvělým způsobem, jak si vychutnat sladkou jahodovou příchuť po celý rok, ať už je použitý na domácí limonády, ledové čaje nebo míchané nápoje.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru
  • 240 ml vody
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup: Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte jahody, cukr, vodu a citronovou šťávu. Přiveďte směs k varu na středním plameni a pak snižte teplotu na nízkou. Vařte sirup z jahod asi 15-20 minut, přitom občas míchejte, dokud se jahody nerozpadnou a cukr se zcela rozpustí. Sirup by měl zhoustnout. Odstavte hrnec z ohně a nechte sirup zchladnout na pokojovou teplotu. Připravte si sítko a umístěte ho nad mísu nebo nádobu, do které chcete sirup přelít. Sítko budou sloužit k oddělení pecek a malých kousků jahod. Přelijte sirup skrze sítko a čistou lžičkou promačkejte jahodovou směs do sítka, aby se vyždímalo co nejvíce sirupu. Sirup nalijte do sklenic nebo lahviček s uzávěrem a skladujte v chladničce. Jahodový sirup můžete použít k dochucení vody, limonády, džusů, smoothie, koktejlů, ovocných salátů nebo ho přidat do sladkých dezertů jako je zmrzlina, pudink nebo palačinky.

sirup

Ze sirupu si můžete vytvořit chutnou limonádu či jím polít třeba palačinky. Zdroj foto: Pixabay.com – zwei chen

Snadný jahodový koláč

Snadný jahodový koláč je skvělým způsobem, jak využít čerstvé jahody a připravit si rychlý dezert plný sladké lahodnosti. Tento jahodový koláč je ideální volbou pro milovníky jahod, kteří si rádi dopřávají sladkou pochoutku bez zbytečného a zdlouhavého vaření v kuchyni.

Co budete potřebovat:

  • 250 g jahod
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 120 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Cukr na posypání (volitelné)
  • Smetana nebo zmrzlina (na podávání, podle preference)

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si kulatý pekáč o průměru asi 22 cm. Vymažte ho máslem nebo vystelte pečicím papírem. Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte je na poloviny nebo plátky. Nechte stranou, budou se přidávat později. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Směs důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Těsto nalijte do připraveného pekáče a rovnoměrně ho rozprostřete.

Do těsta vsypte nakrájené jahody a lehce je do něj zatlačte. Můžete je rovnoměrně rozprostřít po celém povrchu nebo je uspořádat podle svého vkusu. Pokud si přejete, můžete posypat jahody vrstvou cukru, která jim dodá sladký povrch po upečení. Pekáč s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a při zapíchnutí špejle do středu koláče nevyjde suchá. Hotový koláč nechte chvíli vychladnout ve formě a pak ho přeneste na mřížku. Jahodový koláč podávejte s čerstvou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Můžete ho ozdobit čerstvými jahodami nebo posypat moučkovým cukrem.

koláč

Jahodový koláč budete mít hotový během okamžiku. Zdroj foto: Pixabay.com – cecilia216

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události