Internetový hobby magazín

Menu

Zajímavosti

Nejnovější články

Jablko jako lékárna v jednom plodu

Říj 2212 Autor: Redakce

Sezónním plodem našich zahrad je jablko. Právě v těchto chvílích si ho užíváme jeho sklizeň. Naši předkové považovali jablka za zásobárnu vitamínů na zimu. Neměli bychom na tento ovocný poklad zapomínat, protože je doslova kulatou apatykou.

jablka zdravi

Foto: alandsmann, Pixabay

Recept na dobrou stolici

Bylinkáři doporučují konzumaci jablek na podzim jako vynikající recept proti revmatismu. Gastroenterologvé je označuj jako první volbu, pokud vás trápí střevní potíže. Chcete-li mít dobrou stolici není nad jablko. Máte-li průjem, zastaví ho, když vás trápí zácpa, dokáže váš trávicí trakt opravdu prohnat. Jablko je skutečně poklad. Obsahuje spoustu vlákniny a pokud dodržujete nějakou dietu, nebojte se ho zařadit do jídelníčku.

Neloupejte je, připravujete se o vlákninu

Měli byste jablka loupat nebo nikoliv? Odborníci se kloní k názoru, že neloupat. Polovinu obsahu vlákniny totiž najdete právě tady. Kromě toho právě na obal jablka připadá i třetina z celkového množství obsaženého vitamínu A, C a také minerálu draslíku. Z dalších pro tělo prospěšných látek se tu nachází také vitamín K, které je tu v porovnání s dužinou čtyřnásobek. Dále nechybí antioxidant kvercetin, který je užitečný pro naše plíce a dýchací soustavu a pomáhá funkcím mozku. Všechny tyto argumenty byste měli brát v úvahu, pokud při pohledu na jablko vytahujete z kredence nůž. Jiná věc je, když vám kousání slupek dělá potíže. V takovém případě jablka oloupejte, ale slupky si nechte a usušte si je. V zimě vám poslouží jako skvělý čaj. Slupky zalijete vroucí vodou.

slupky z jablek

Foto: Riether, Pixabay

Reguluje cholesterol i cukr v krvi

Na co zdravého narazíte v dužině jablka? Prakticky třetinu z ní tvoří pektin, vláknina, které aktivně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Má tedy pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Kromě toho v těle váže jedovaté látky, zejména rtuť a olovo. Během svého průchodu trávicím traktem na sebe nabaluje mikroby, viry či plísně, bakterie a zbytky bílkovin a všechno vypudí z těla ven stolicí. Rozpustná vláknina z tohoto ovoce zároveň pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, takže by je měli zařadit jako každodenní svačinu i diabetici a lidé, kteří chtějí hubnout.

Vyrovnává stresové šoky

Studie s laboratorními zvířaty napovídají, že jablka pomáhají bojovat proti rakovině. Podle analýzy buněk, jež se tvoří při rakovině tlustého střeva, je zřejmé že flavonoidy v jablkách brání jejich růstu. Kousání zpevňuje dásně a pomáhá čistit chrup. V jablku nechybí ani karoteny, draslík, železo nebo hořčík, dále poměrně vzácně se vyskytující stopové prvky molybden a mangan. Elektrolyty a soli zase vrací ztracenou rovnováhu při stresu. Pozitivní vliv mají jablka na lymfatický systém a stav pokožky, působí detoxikačně.

Vyzkoušejte ocet a vejmrdu

Jak jablka skladovat? Měli byste je uložit v chladu, protože, když je necháte při pokojové teplotě, budou se kazit asi šestkrát rychleji než v chladném sklepě či ledničce. Jak se dají zpracovat? Určitě vás napadne kompot, štrůdl, ale zkusit třeba jablečný ocet, který má spoustu zdravotních přínosů? Kilo jablek nastrouháte i s jádřinci. Dejte do nádoby a zalijte 2 litry vody. Nechte 10 dnů stát při pokojové teplotě, přefiltrujte a tekutinu nechte 21 dnů kvasit.   Dalším zapomenutým tipem je tradiční vejmrda, která bude skvěle chutnat v zimě s masem. Jednoduše jemně nastrouháte kilo jablek a jeden kořen křenu, osolíte a zalijete šťávou vymačkanou z jednoho citronu.

jablecny ocet

Foto: wicherek, Pixabay

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Říj 2024>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
TOPlist