Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Estragon – pelyněk, který rozhodně není pouze hořký

Zář 1612 Autor: Redakce

Jistě jste již slyšeli úsloví „hořký jako pelyněk“. Věděli jste však, že pelyněk estragon, na rozdíl od pelyňku pravého, je ve francouzské, arménské i turecké kuchyni nepostradatelnou přísadou? Estragon se používá nejen do pokrmů, ale také v léčitelství již od starověku. Jeho chuť je hořkosladká, hřejivá a velmi pikantní; voní lehounce po anýzu. Pokud si jej vypěstujete doma i vy, vnesete do vaření zcela nový šarm.

Pěstujeme estragon

estragonRostlinky estragonu patří k čeledi hvězdicovitých a dorůstají výšky 50-120 cm. Jsou vytrvalé a lze je pěstovat jak na zahradách, tak na okenních římsách. Chcete-li vnést nový vítr do kuchyně, připravte si středně vápenitou, dobře propustnou a prohnojenou půdu, bohatou na živiny. Pelyňku se bude dařit na slunných stanovištích chráněných před větrem, nebo na parapetu nad topením, kde bude mít dostatek světla a žádný průvan. Semena i sazeničky estragonu lze běžně zakoupit v zahradnictví. Nebo si prostě vezměte jeden list od někoho, kdo už pelyněk pěstuje, naložte ho do vody a počkejte, dokud mu nenarostou kořínky. Pak jej můžete zasadit. Na záhonu je třeba estragon hojně zalévat, v květináči však nesnáší přelití. Můžete jej přihnojovat kopřivovým výluhem. Nať sbíráme v době uzrávání plodů, na sklonku léta, listy pak celoročně. Venkovní rostliny na zimu seřežeme cca na 6 cm a překryjeme.

Vaříme s estragonem

Máte-li estragon trvale doma nebo zahrádce, můžete jej směle používat v čerstvém stavu. Stejně tak jej lze na zimu nasušit, a to při teplotě pod 35 °C, aby neztratil aroma. Je důležité poznamenat, že estragon je velmi výrazný, proto jej ke kořenění postačí malé množství. Při kuchtění s ním myslete také na to, že by se neměl vařit. Přidávejte jej až do hotových pokrmů.

Nejčastěji se jím koření pečená a grilovaná masa, především drůbež a ryby – báječná jsou například krůtí stehna nebo kachna na estragonu. Hodí se také do nejrůznějších salátů a dalších zeleninových, houbových a vaječných pokrmů, lze jím dochutit marinády, omáčky a polévky. Ochutnali jste již proslulou francouzskou omáčku béarnaise? Průmyslově i podomácku se estragon používá k přípravě alkoholických likérů. My ho máme spojený zejména s proslulým Absinthem. Nakládá se i do vinného octa a olivového oleje, nebo se přidává do bylinkových másel.

Léčivý estragon

estragon pestovaniJiž naši předkové znali blahodárné účinky estragonu při mnoha zdravotních obtížích. Dnešní experti již také vědí, že je zdrojem mnoha cenných výživných látek – minerálů, enzymů, chlorofylu, kyseliny listové a vitamínů A a C – a pomáhá při mnoha zdravotních obtížích. Estragon je vhodný například jako lék na nespavost. Napomáhá zdravému trávení, látkové výměně v organismu, pročišťuje ledviny a zlepšuje chuť k jídlu. Jsou mu připisovány i tonizující účinky. Zmírňuje křeče a celkově je vhodný při ženských problémech. Známé jsou také jeho antiseptické účinky a dobrý vliv na bolest zubů. Vyzkoušejte ho i tehdy, trpíte-li aterosklerózou, arteriosklerózou nebo kornatěním tepen. Při chřipce a nachlazení se doporučuje jeho inhalace, při angíně pak obklady na krk. Jeho kloktáním či žvýkáním se zbavíte zápachu z úst. Ale pozor – těhotným ženám rozhodně nesvědčí! Dříve se totiž používal jako prostředek na vyvolání potratu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist