Dekorativní vyřezávání ze zeleniny-Leknín z rajčete
Dekorativní vyřezávání ze zeleniny a ovoce má své místo i na našich slavnostních stolech. Je ale naprosto jasné, že carving, jak se vyřezávání odborně říká, nemá v Čechách takovou historii ani oblibu jako třeba v Japonsku či Thajsku, kde je carving pokládán za umění a je vyučován v místních školách.
Pokud vás carving také oslovil, najdete na pultech našich knihkupectví velké množství knih, které vám carving představí. Zkuste například knihu Kouzla ze zeleniny a ovoce, kterou vydala Euromedia Group k.s., Ikar. Pomocí speciálních nožů a dlátek se naučíte vyřezávat z mrkve, celeru, kedlubny, lilku, papriky, vodního a cukrového melounu, nektarinky, ananasu i papáje…Vy si spolu s námi zkuste připravit rajče tak, že vám ho bude líto sníst. Viz níže najdete fotogalerii k jednotlivým krokům postupu.
Postup
1. Připravíme si suroviny a nářadí.
2. Rajče rozřízneme na 6 nebo 8 stejných dílů. Dokrojíme do cca 2/3 výšky plodu.
3. Lehce zmáčkneme prsty první a třetí dílek, druhý by se měl lehce povysunout. Opatrně úzkým nožem seřezáváme slupku s tenkou částí dužiny, aby byla odkrojená část pevnější.
4. Kontrolujeme výrobek po první části. Lístečky musí trčet do stran a částečně do výšky.
5. Jednotlivé lístečky dokončíme. Při řezání nakloníme na sebe tak, abychom nezlomili dužinu.
6. Případně můžeme přidat ještě malé zoubky po obvodu.
7. Z části okurky nařízneme slabé plátky do klínků.
8. Dílek do klínku vkládáme do zářezů v rajčeti. Pomůžeme si vždy nožem.
9. Finální podoba ozdoby.
Komentáře k článku
Hana Nejedlá 28.3.2014 (15:21)
Dobrý den, prosím hledám kontakt na někoho kdo vyřezává ovoce na svatební veletrh 31.5. zámek Náměšt´nad Oslavou. Děkuji