Barvení vajíček přírodními barvivy
Sice nedocílíme tak sytých odstínů, ale za to budeme mít vajíčka 100% přírodní. Navíc si i ušetříme práci, protože vaření a barvení probíhá ruku v ruce, najednou. Ovšem přírodní cestou můžeme barvit i vejdunky, teda vajíčka vyfouklá na okrasu.
Vždy platí, že je potřeba vejce řádně odmastit. To provedeme jakýmkoliv detergentem. Nejdostupnější je pravděpodobně mycí přípravek na nádobí. Velmi důležité je také umýt si ruce, protože naše pokožka je také přirozeně mastná a na vejcích bychom měli skvrny, protože na mastná místa by barva nechytila.
Další „vychytávkou“ pro dokonale nabarvená vajíčka je potřeba je nechat v barevné lázni dostatečně dlouho. To znamená, že je v barvné lázni nejen uvaříme, ale také necháme zchladnout, klidně až do druhého dne. Tím docílíme intenzivnějších, sytějších barev. Nic nezkazíme, pokud do každé lázně přidáme lžíci octa.
Asi nemusíme podotýkat, že největší úspěch přírodního barvení budete mít s bílými, nebo alespoň co nejsvětlešími vajíčky.
Vejce následně opláchněte studenou vodou a osušte. Pro větší efekt je namastěte máslem či špekem.
Jak tedy na jednotlivé barvy?
Červená-slupky červené cibule, červená řepa, červené zelí, červené víno, bezinky
0,5 nekvalitního červeného vína + slupky ze 2 červených cibulí
0,2 l vody nebo vína + 3 rozmixované řepy / ¼ hlávky červeného zelí
Žlutá-slupky žluté cibule, kurkuma, kari, šafrán
0,5l vody + slupky ze 2 cibulí + 2 lžičky vybraného koření
Vaříme v lázni 10minut. Nenecháváme příliš dlouho louhovat, slupky cibule by vejce zabarvily až do hněda. Ovšem i to je velmi efektní.
Růžová
Různých odstínů růžové barvy docílíme barvením v řidším roztoku pro červené zabarvení. Použít můžeme ale také borůvky nebo třeba brusinky, těch je ale poněkud škoda.
Zelená-matcha tea, chlorela, mladý ječmen, kmín, lipový květ, špenát, osení
0,5 l vody + 2 lžíce matcha / chlorely / mladého ječmene / kmínu / lipového květu
0,5 l vody + ½ mraženého špenátu (protlaku), přidat můžeme i kmín
0,5 l vody + 3 hrnky mladých zelených lístku osení
Hnědá-slupky žluté cibule, černý čaj
Jak již bylo řečeno. Pokud budeme vejce dostatečně dlouho louhovat v nálevu ze slupek cibule, dosáhneme krásného hnědého odstínu.
0,5 l vody + 2 lžíce sypaného černého čaje
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.