Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

4 recepty na bramborový salát, které rozmazlí vaše chuťové buňky!

Pro 2220 Autor: Claudie Kornelová

Vánoce bez bramborového salátu a kapra je jako léto bez zmrzliny a koupání. Je to vánoční klasika, která každoročně nechybí téměř v žádné rodině. Jediný rozdíl je v tom, že každý ho vyrábí jinak. Někdo nedá dopustit na tradiční recept od babičky, který se předává z generace na generaci a jiní mají zase rádi odlehčené verze, kde je jen pár ingrediencí a místo majonézy se používá jogurt. My vám nyní přinášíme recepty na netradiční bramborové saláty, které jsou sice jiné, ale určitě vám budou chutnat.

salát

Vyzkoušejte tyto netradiční recepty na bramborový salát. Zdroj foto: Pixabay.com – Alexei

Bramborový salát s bylinkami

Velká lžíce obyčejného jogurtu a trocha majonézy vytvoří krémovou, ale lehkou zálivku na bramborový salát.

Co budete potřebovat:

  • cca 1 kg malých, salátových brambor
  • Sůl a pepř
  • 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 6 jarních cibulek nakrájených na tenké plátky
  • 1/4 šálku majonézy
  • 2/3 šálku nízkotučného jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup: Ve středně velkém hrnci přiveďte brambory k varu v osolené vodě. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud brambory po propíchnutí nožem nejsou měkké, přibližně 15 minut. Slijte je a nechte krátce vychladnout. Brambory rozpůlíme (v případě velkých brambor rozčtvrtíme) a přidáme do velké mísy spolu s petrželkou, šalotkou, majonézou, jogurtem a citronovou šťávou. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Poznámky: Skladujte přikryté v chladničce až 8 hodin.

salát

Lehký bramborový salát ocení hlavně lidé, kteří mají například dietní omezení. Zdroj foto: Pixabay.com – ILPASTIFICIO

Francouzský bramborový salát

Gruzínská kuchařka Louise Brescia z Atlanty sdílela recept na odlehčený bramborový salát, který se skvěle hodí například právě k smaženému kaprovi.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg malých nových brambor, rozpůlené (pokud jsou velké, tak rozčtvrcené)
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce octa sherry
  • 1 malá šalotka, nasekaná nadrobno (2 polévkové lžíce)
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/4 malé červené cibule nakrájené na plátky

Postup: Brambory vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a bohatě osolte. Přiveďte je k varu, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut. Poté je slijte a nechte mírně vychladnout pod studenou vodou. Mezitím ve velké míse vyšlehejte olej, hořčici, ocet, šalotku, petrželku a tymián; dochuťte solí a pepřem. Přidejte brambory a cibuli a promíchejte. Podávejte při pokojové teplotě. Uchovávejte v chladničce až přes noc.

Poznámky: Pokud nemáte ocet sherry, zkuste místo něj ocet jablečný nebo klasický. Do tohoto bramborového salátu použijte své oblíbené čerstvé bylinky a vytvořte si ho podle sebe.

salát

Salát si můžete samozřejmě dochucovat a měnit dle toho, co máte rádi. Nemusíte dodržovat přesné ingredience, pokud některé suroviny nemáte rádi. Zdroj foto: Pixabay.com – kartynas

Bramborový salát s kari kořením

V této variaci na bramborový salát jsou teplé brambory pokapané octem, zalité majonézou a smíchané s natvrdo uvařenými vejci, kari, koriandrem a cibulí.

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg salátových brambor, vydrhnutých
  • 1 polévková lžíce plus 1 čajová lžička soli
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 5 velkých vajec
  • 1/2 šálku a 2 lžíce domácí majonézy nebo připravené majonézy
  • 3 polévkové lžíce kari
  • 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru, jemně nasekaného

Postup: Brambory vložte do velkého hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly pokryty několika centimetry. Přiveďte je k varu na prudkém ohni, přidejte 1 lžíci soli a snižte teplotu varu. Vařte, dokud brambory po propíchnutí nožem nezměknou, 15 až 20 minut. Slijte je do cedníku. Ještě horké brambory nakrájejte v rukavicích nebo s použitím papírových utěrek na ochranu rukou na klínky. Pokapejte je octem a nechte vychladnout. Vejce vložte do malé pánve s takovým množstvím vody, aby byla pokryta a postavte na středně silný oheň. Jakmile se voda začne vařit, vypněte oheň, přikryjte a nechte 13 minut stát. Slijte je a vložte do mísy se studenou vodou, aby byla zakrytá. Po vychladnutí oloupejte vejce uvařená natvrdo a podélně je rozkrojte na čtvrtiny. Do velké mísy dejte majonézu, kari a zbývající lžičku soli; prošlehejte je. Do majonézové směsi přidejte brambory. Přidejte vejce, cibuli a koriandr. Promíchejte. Chlaďte, dokud nebudete chtít podávat.

salát

Salát s kari kořením je velmi netradiční, ale chutný. Zdroj foto: Pixabay.com – Alex Badulescu

Teplý bramborový salát s kozím sýrem

Trpký kozí sýr se postupně rozpouští na teplých bramborách pokrytých zálivkou a vytváří krémovou polevu.

Co budete potřebovat:

  • cca 1 kg červených brambor, dobře vydrhnutých a nakrájených na malé kousky
  • Hrubá sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 90 gramů nadrobeného kozího sýra (1/2 šálku)
  • 1 řapíkatý celer, jemně nasekaný
  • 1 malá šalotka, jemně nasekaná
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé ploché petrželky

Postup: Brambory ve středně velkém hrnci zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do změknutí 10 až 12 minut. Sceďte a ponechte si 1 lžíci tekutiny z vaření. Brambory nechte 5 minut vychladnout. Rozšlehejte ocet, hořčici a vyhrazenou tekutinu z vaření. Pomalým, plynulým proudem přidávejte olej a neustále šlehejte, dokud se neemulguje. Přendejte brambory do mísy a pokapejte je zálivkou. Jemně vmíchejte kozí sýr, celer, šalotku a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

salát

Kozí sýr dodá salátu jedinečnou chuť. Zdroj foto: Pixabay.com – Kati

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist