4 překvapivé recepty, aneb chutné pokrmy z kopřiv
Hranice mezi láskou a nenávistí ke kopřivám je velice tenká. Přitom tato žahavá rostlina je našemu zdraví velice prospěšná. Obsahuje totiž spoustu antioxidantů a vitamínů. I přesto kopřivy na zahradách nejsou vítané. Je to však velká škoda. Podívejte se na nejlepší možné využití kopřiv v kuchyni.
Kopřivové chipsy
Na večer či jako půlnoční svačinka jsou kopřivové chipsy tou pravou volbou. Tahle dobrota vás jednoduše překvapí.
Budete potřebovat: 3-4 hrnky kopřivových listů, 2 lžíce kokosového oleje a mořskou sůl k ochucení.
Postup: Rozehřejte troubu na 150 °C. Kopřivové listy mezi tím vložte do mísy a pořádně je vymáchejte v kokosovém oleji. Následně je rozložte na plech a posypte solí. Vložte plech do trouby a kopřivové chipsy pečte po dobu 20-30 minut. Přibližně po 15 minutách pečení každý chips opatrně otočte obracečkou nebo špejlí. Troubu vypněte, až budou chipsy pěkně křupavé. Hotové chipsy rozložte na papírové ubrousky či utěrky a nechte je vychladnout.
Kopřivové sušenky
Pakliže si chcete připravit něco zdravého, chutného a rychlého, kopřivové sušenky jsou pro vás tou pravou volbou.
Budete potřebovat: 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje (můžete použít i máslo), ½ hrnku feta sýru, 7 lžic hladké mouky, 7 lžic mandlové mouky, 7 lžic kokosové mouky, 2 čajové lžíce medu, sůl a sušené listy kopřiv, které rozdrtíte na prášek.
Postup: Dejte dvě vajíčka do mísy. Přidejte olivový olej, prášek z kopřiv, dvě lžíce medu, sůl a feta sýr. Vše promíchejte. Potom pomalu začněte přisypávat kokosovou a mandlovou mouku tak, aby vzniklo těsto. Předehřejte si troubu na 180 °C a mezitím z těsta vykrajovátkem vykrájejte tvary. Ty vyskládejte na pečicí papír na plech a přikryjte je další vrstvou pečicího papíru. Pečte několik minut, do té doby než sušenky zezlátnou.
Kopřivový dip s česnekem a mátou
Tato pochoutka je ideální k pokrájeným okurkám na kolečka jako zdravý snack večer k televizi. Vyzkoušejte a uvidíte.
Budete potřebovat: 1 šálek kopřivových listů, 2 lžíce olivového oleje, 5 smažených stroužků česneku, ¼ hrnku najemno nasekaných mátových listů, 1 lžíce citronové šťávy, trochu kajenského pepře, 1 čajová lžíce mořské soli a ¾ hrnku řeckého jogurtu.
Postup: Vložte kopřivové listy do mixérů a rozmělněte je na pastu. Přidejte ostatní ingredience a opět je rozmixujte do hladka. Ochutnejte a podle chuti dosolte nebo opepřete.
Jednoduchá kopřivová polévka
Příprava této polévky včetně vaření vám nezabere více než 20 minut a zaručeně si pochutnáte.
Budete potřebovat: 2 hrnky kopřivových listů, 1 lžíci olivového oleje, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 2 hrnky nadrobno nasekaných brambor, 2 hrnky zeleninového bujónu, 2 hrnky vody a 1 lžíci citronové šťávy.
Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej a poté přidejte pokrájenou cibuli a česnek. Smažte několik minut, dokud česnek i cibule nezezlátnou. Přendejte česnek i cibuli do hrnce, přidejte vodu, zeleninový vývar a nasekané brambory. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni po dobu 10 minut. Zkontrolujte, zda je brambor již měkký. Pokud ano, přidejte listy kopřivy a polévku vařte další minutu, dokud listy kopřivy nezměknou a nezvadnou. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy a polévku rozmixujte do hladka pomocí ponorného mixéru. Přidejte sůl a pepř dle chuti, a můžete podávat.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.