Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Rozhovor s Janou Kuntošovou, která vyrábí lahodné Vesnické dobroty

Úno 1813 Autor: Redakce

Jana Kuntošová je majitelkou značky Vesnické dobroty, pod kterou prodává ručně vyrobené džemy, sirupy, bylinkové směsi a další. Návrat k přírodě, usilovná práce, péče o velký sad i včelstvo, výzva v podobě pěstování bylinek, inspirace starými časy a pohrávání si s chutěmi, které pohladí, jsou hlavní charakteristiky její práce, o které s oblibou říká, že je to vlastně alchymie…

jana kuntosova

Jak se zrodil projekt Vesnické dobroty?

Vesnické dobroty jsou oživením tradice původního vesnického statku, který vlastní manželova rodina po několik generací. Nápad vnikl v mé hlavě v době, kdy jsme spolu s manželem teprve chodili. Viděla jsem krásný starý sad, plodící stromy, ochutnala výborné ovoce, jenže v té době vše leželo více méně ladem. Na sad nebylo moc času, protože se rekonstruoval dům. Jablka se posbírala a odvezla za pár halířů za kilo do výkupu, pár kilogramů švestek se nasušilo, ostatní popadalo, a tak to bylo i s ostatním ovocem. Přišlo mi to jako velká škoda. Bylo to hlavně o tom, abychom plody přírody využili. Začali jsme tím jednodušším. Na začátku jsme z jablek dali udělat mošt a zkusila jsem usušit švestky, a to na staré sušičce. Zjistila jsem mezi kamarády, že je o sušené ovoce zájem. Další rok jsem přidala k sušení třešně, jablka a hrušky. K tomu jsem zkusila z ostatního ovoce uvařit pár džemů jen tak pro nás a pro kamarády. Všem chutnalo. I tak jsem ani náhodou nestačila zpracovat to, co sad nabízel. A výzva byla na světě: protože výtvory všem chutnaly, zřídili jsme provozovnu a začali vyrábět.

Bez vašeho vlastního kousku přírody by projekt nevznikl. Co pro vás příroda znamená?

Dříve pole a sad uživily celou rodinu. Nebyla to lehká práce, ale bylo to poctivé živobytí. My se snažíme postupnými kroky zhodnocovat plody sadu a využívat postupně pole, která ke statku patří tak, jak si myslíme, že se to má. Tedy různorodou skladbou plodin a rostlin pěstovaných zároveň a ekologicky. Příroda je život. Pokud se o ni nebudeme starat a budeme ji jen využívat nebo spíš zneužívat, tak na to brzy doplatíme. I to je jednou z věcí, kde cítíme zodpovědnost. Starat se o to, co jsme od předků zdědili a starat se o to pokud možno ekologicky. Letos například jsme si vzali zpět pole, které jsme pronajímali. Místo řepky a obilí na něj vysázíme různé druhy bylinek, zeleninu a pár řad stromů a keřů. Vše má sloužit k oživení života v půdě, jako potrava pro hmyz i včeličky a jako suroviny pro naše džemy, sirupy a bylinkové čaje.

sad

Nabízíte širokou šálu dobrot a určitě platí, že co druh, to originál. Kde berete inspiraci pro kombinace chutí?

Zkouším. Chce to vzít do ruky dané ovoce, přičichnout k němu, ochutnat ho, otevřít moji krabici s kořením a vybírat. Koření totiž chuť ovoce pozdvihne, musí ho ale být jen špetka, občas to je taková malá alchymie.

Kdybyste si měla vybrat jen 3 vaše dobroty, které by to byly a proč?

To je strašně těžké. V každé fázi roku se vyrábí něco jiného. Začíná se sirupy z bylinek, přijdou jahody, třešně, končí se švestkami, jablky a hruškami. Vše má svůj čas, svůj půvab, své chutě a vůně. V tu chvíli si to užívám. Vloni se báječně povedl bezinkový džem, pak naše specialita třešňovo-jahodový a ze sirupů novinka, která bude bohužel znovu až na jaře, a to je mátovo-meduňkový sirup.

bezinkovy dzem

Starat se o statek, rodinu a ještě do toho podnikat, to musí dát pěkně zabrat. Máte nějaký osvědčený recept i na toto?

To bohužel vůbec nemám! Je to velmi náročné. Na prvním místě jsou děti. Máme dvě malé slečny a je potřeba se jim hodně věnovat. Naštěstí se s manželem v péči o ně dokážeme vystřídat, a tak mohu být v sadě i v kuchyni. Papírování a ostatní se dohání po večerech. Víkendy se snažíme trávit s dětmi na výletech nebo jen tak venku. Někdy je to hodně náročné, ale zase jsme hodně na čerstvém vzduchu, pěstujeme si spoustu vlastních potravin, žijeme víc v souladu s přírodou a ročním období.

Kde si zákazníci mohou dobroty koupit a kde se s vámi mohou potkat?

V prosinci loňského roku se nám podařilo otevřít e-shop (mrkněte na www.vesnickedobroty.cz), kde prodáváme všechny naše produkty. Dále dodáváme do několika obchodů například v Mladé Boleslavi, Bakově nad Jizerou, v Mnichově Hradišti nebo třeba v Semilech. Jezdíme také na akce a jarmarky. Na ty vždy upozorníme včas na našem facebookovém profilu.

vesnicke dobroty produkty

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist