Poznejte sílu skořice
Skořice patří k ověřeným přírodním léčivům. Kdoví, koho kdysi dávno napadlo, že kůra stromu může obohatit člověka nejen svou vůní, ale i svými blahodárnými účinky. První zmínky o skořicovníku jsou více než 4000 let staré a pocházejí z Číny. Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla (v Čechách se poprvé objevila v 15. století).
V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (typu 2). První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise Diabetes Care, a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy.
Jak skořice a přípravky, které ji obsahují, působí?
Zvýšená hladina cukru v krvi je způsobena tím, že tělo ztratí citlivost na inzulín, hormon, který pomáhá transformovat cukry v energii. Když se tak stane, množství cukru (glukózy) v krvi zůstává vysoké a to může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Hledají se tedy nejrůznější možnosti, jak tuto hladinu snížit. Vědcům se podařilo právě ze skořice izolovat látky (metylhydroxychalkonové polymery), které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín a při aplikaci způsobují vzrůst účinku inzulínu.
To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.
Takovým přípravkem je např. Dialevel, který kromě skořicového výtažku obsahuje kyselinu alfa-lipoovou a organicky vázaný chróm. Kombinace aktivních látek, které příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi, je určena nejen diabetikům, ale i pre-diabetikům tzn. osobám se zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.