Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Pěstování jarních naťových cibulek

Bře 1524 Autor: Redakce

zasazena sazeckaHit, který můžete v těchto dnech vidět na pultech květinářství a zahradních center. Taková silnější a aromatičtější obdoba jarního pěstování pažitky. Naťové cibulky vypěstujete snadno a rychle i doma. Chuť svou štiplavostí předčí pažitku. Je to taková o stupeň silnější káva! A když už je čas skoro na truhlíkové a zahradní pěstování, proč to nezkusit i venku.

Nápad můžete realizovat v podstatě kdykoliv v průběhu roku a vždy se u toho nejen zahradnicky pobavíte, ale také prospějete svému zdraví.

Ideální je únor až květen

Jak vidno, květináček osázený sazečkovou cibulkou a ozdobně zasypaný barevnou drtí může být hezkou dekorací do kuchyně. Doba vyrašení několikacentimetrových natí je závislá na teplotě i na stupni předklíčenosti cibulek. Na jaře to jde lépe a do dvou týdnů se můžete těšit z hezké zelené úrody. Nejlépe to cibulkám jde v době od února do května. Rostou nejrychleji a nejkvalitněji.

TIP: Použijte obyčejnou cibulku sazečku! Je v této době k dostání na každém rohu a poroste opravdu rychle.

jarni cibulka versus sazecka

Co s cibulkami, které už jsou „unavené“?

Sklizeň můžeme několikrát zopakovat, pak ale začnou cibulky být unavené a rostou již pomaleji, případně jejich nať začíná více zasychat a žloutnout.  Po pár týdnech naťového pěstování je nejvyšší čas jim dát svobodu.

Můžeme je zasadit jako klasickou cibuli do země (nebo do truhlíku na balkóně), lehce zahrnout tak, aby nad zeminu vykukovala jen nať a krček cibulky a nechat jí svému osudu. V čerstvé zemině ožije, načerpá opět síly a s končícím létem se nám jarní cibulky ještě odmění úrodou pod zemí. Krásnou malou šťavnatou cibulí.

Pokud nechceme shánět pěstební substrát ani sazečku, můžeme zvolit ještě jednodušší variantu

natova cibuleKaždému se doma jistě povaluje několik klasických cibulí, které v této době rychle měknou. Jako naťová cibulka nám ale mohou posloužit i v této fázi. Máme-li doma skleněné nádobky určené pro rychlení hyacintů, můžeme je při rychlení kuchyňské cibule využít. Ovšem perfektně postačí i zavařovací víčko od sklenice nebo jakákoliv malá sklenička.

Nať cibulky je životabudič

Nejenže je cibulová nať vitamínovou bombou, ale také díky svým dráždivým sirnatým látkám podporuje trávení, urychluje metabolismus a pomáhá tak organismu čistit se po dlouhé zimě. Její palčivé šťávy totiž v žaludku urychlují vylučování trávicích šťáv a celkově se nám zvýší a zkvalitní trávení. Navíc obsahuje hodně křemíku a zinku, který je důležitý pro zdraví vlasů, nehtů a kůže.

bylinky krajeniPůsobí močopudně, takže po zkonzumování většího množství cibulových natí počítejte se zvýšením odbíháním, možná i nadýmáním, což ale nevadí, pročistí se ledviny a z těla se díky ní odvádí přebytečná voda. Je tedy vhodná třeba pro ženy v období před menstruací, kdy se cítí otekle a trpí zadržováním vody.

Prospívá také našim cévám, látky v ní obsažené brání tvorbě sraženin v krevních cévách a vyrovnává také hladinu cholesterolu v krvi. Obsažený alicin (stejně jako v česneku) zase snižuje vysoký krevní tlak.  A další vitamíny, například hojně vitamínu B1, B2, vitamín A, E nebo vitamín C si to správné využití v našich tělech určitě najdou.

Ne pro všechny je cibule prospěšná!

POZOR na cibuli by si měli dát snad jen migrenici a lidé trpící žaludečními vředy. Díky obsahu síry (větší má už jen česnek nebo křen) se může čerstvá svěží cibulka stát spouštěčem záchvatů. Takže začínat s menšími dávkami a raději se jí vyhnout, pokud tušíte, že migréna je na cestě. Stejně tak by se čerstvé cibuli v jakékoliv podobě měli vyhnout lidé trpící žaludečními vředy, protože palčivé látky dráždí žaludeční sliznici.

Použití nejen na chleba

grilovani maso cibuleDávno pryč jsou doby, kdy se cokoliv zeleného dávalo jenom na chleba nebo na brambory. Naťka z cibulky výborně poslouží jako závěrečné dochucovadlo do gulášů či masových ragů. Výtečné jsou v sýrových koláčích nebo krémových polévkách. Pro vyznavače méně masové stravy, třeba do různých zeleninových syrových polévek nebo osvěžujících smoothie.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist