Ovocný a zeleninový carving
Carving, neboli vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny je neobyčejné umění, které si ale bez problémů můžete vyzkoušet také doma a vykouzlit tak nezapomenutelné ovocné a zeleninové ozdoby studených mís. Toto umění, které k nám doputovalo z Japonska , Číny a Thajska, je u nás v plenkách. Právě proto vás jistě zaujme kniha Kouzla ze zeleniny a ovoce, kterou vydala Euromedia Group k.s., Ikar.
V knize najdete:
- Základy zeleninového carvingu
- Výběr nejzajímavějších motivů včetně technik a řezů
- Pro profesionály z gastronomie i hobby kuchaře
- Do sálů, na rauty, bankety i pro slavnostní mísy a talíře
Motýlci z ředkve, mrkve či ředkviček
- Surovina: bílá ředkev, červená řepa na přibarvení
- Další varianty: mrkev, červená řepa, ředkvička, kedlubna, okurka
- Pomůcky: zeleninový nůž, dlátka „U“- menší velikosti
Postup
1. Připravíme si suroviny a nářadí.
2. Z ředkve odkrojíme asi 5-7cm kus, který na jedné straně skrojíme. Na této části bude motýlek stát. Odkrojená část tvoří přibližně 1/5-1/6 ředkve. Zbylou část oloupeme.
3. Na ředkvi vykrojíme křídla a tělo.
4. Takto nařezaný kus obarvíme červenou řepou. Při následných řezech je tak lépe vidět, jak silné a pravidelné látky krájíme. Pravidelnost je nutná, jinak silnější křídlo odstrkuje slabší. Motýlka tvoří dva řezy, první (uprostřed) je nedoříznutý, druhým řezem se dostaneme až na krájecí desku.
5. Nařízneme tykadla.
6.–7. Dlátkem a nožem můžeme vylepšit křídla.
8. Křídla roztáhneme a opatrně podsouváme spodní část tykadel mezi křídla. Tím motýlek drží rozevřený.
9. Varianty před rozevřením z bílé ředkve a mrkve.
Fotogalerie postupu
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.